Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
СА ЧАСНИМ КРСТОМ
ТРАДИЦИОНАЛАНА БОГАЈАВЉЕНСКА МАНИФЕСТАЦИЈА

СА ЧАСНИМ КРСТОМ

Пливање са Богојављенским крстом. Традиицонални почетак у подне. Промовисање заједништва у дане празника. Све воде света су тог дана свете
Биће ове зиме то недеља, у част великог, једног од највећих празника, верници ће се поздрављати реченицом „Бог се јави“, следиће одговор: „Ваистину се јави“. Православни верници ће 19. јануара обележавати, свако на свој начин, празник сећања на дан када је Син Божији, Исус Христ крштен у светој реци Јордан и када се са небеса јавио Господ обавештавајући васељену да је баш Исус Назарећанин Син његов.
Тог дана, тачно у подне, на дан када су све воде свете, у таласе наше Саве пустиће се храбри, одважни људи различитих животних доба, мушкарци и девојке, запливаће, с једне стране слично као њихове колеге у градовима, општинама и селима Србије и Републике Српске, а опет потпуно другачије. Прве године то беше изузетак, сада је посебна празнична традиција.
У јануару, сред зиме, при температури која и изнад годишњег просека захтева слојевито, топло облачење, у опреми за купање напредоваће у води где термометар показује тек који степен изнад нуле, ношени песмом и предвођени Часним крстом, празничним знамењем, даром Шабачке Епархије Српске православне цркве. Противно логици, можда и разуму, било би међу њима правити хијерархију у том подухвату, рангирати, чинећи једног победником, остале аутоматски сврстати међу поражене, фактички, ма колико вербално тврдили другачије. Због тога ће и ове године у Шапцу учесници пливати СА БОГОЈАВЉЕНСКИМ ЧАСНИМ КРСТОМ, а не ЗА. Пливање у екстремним условима је изазов, нешто што захтева физички здраве и психички спремне људе који су наступом учинили нешто посебно и велико, зато и не могу бити ни други, ни 52. ни 102, сви су први, ако уопште мора да постоји први. Празник је, славље, свечаност, не борба и међусобно надметање.
Програм је познат, исти је као и претходних година. После Богослужења учесници одлазе на Стари Град. У свлачионицама Боксерког клуба „Мачва“ се припремају за излазак, а обезбеђен је и лекарски преглед. Како се поподне приближава, они ће изаћи, носећи барјаке, уз песму до плаже Стари град, где ће их свештенство овдашње Епархије благословити и даровати Часни крст са којим ће ући у воду. Сви заједно ће пливати између два понтона, 33 метра, сваки метар за годину живота коју је Исус Христ провео на земљи. На крају ће, пре повратка у топле просторије и у топлу одећу, уследити заједничко фотографисање и успомена на Богојављење лета Господњег 2020.
Покровитељи су Туристичка организација Шабац (ТОШ) и Шабачка епархија Срспке православне цркве.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa