Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Директори установа културе у Шапцу

Година изазова и успеха

Преглед 2019. године и планови за наредну, из визура директора установа културе у Шапцу и помоћника градоначелника задужених за културу и младе. “иновације су наша традиција и само када доносимо новине у друштвени живот остварујемо пун капацитет наших бића као грађана шапца, али и шире заједнице”
Библиотека шабачка:
Јелена Подгорац Јовановић
Будите добро, ништа друго није довољно
-Подучава нас Андрић да време мучи и замара само оне који живе заузети једино ништавним бригама о својој личности и својим уживањима; али оно је кратко и неосетно онима који, заборављајући себе, раде на ма каквом послу који их превазилази; мерено величином једног смелог и неостварљивог сна, оно говори и постоји. Зато своју мисију библиотекари могу испунити само уз поштовање својих читалаца и њихове потребе да свет који долази буде свет хуманитета, истинских вредности и људског достојанства, свет у којем је могуће самоостварење као највиша индивидуална вредност.
Када се осврнемо на 2019. годину, и није све тако лоше, књиге су добре, зато што, како каже Умберто Еко, књига је попут кашике, чекића, точка или маказа, када сте их једном измислили, не можете их учинити бољим. Читање је предуслов за разумевање света и суштинска функција друштвености. Франц Кафка је пре скоро једног века рекао: „Мислим да морамо читати само оне књиге које нас гризу и убадају. Књига мора бити секира за замрзнуто море у нама.” Читање је као и љубав, начин постојања. За посвећеног читаоца, читање је друштво које не заузима ничије место, али које нико други не би могао заменити. Читање нас удаљава од стварног света, али само да бисмо открили његов смисао.
Дружили смо се целе године са нашим читаоцима у Библиотеци шабачкој, и није нам понестало воље, ентузијазма, жеље и маште, нису се умориле ни клонуле, истекло нам је и умакло време, а жеља је, вођена мишљу да би боре требале да сачувају само наше осмехе, направила следећи сусрет, што пре, у истом расположењу, на истом месту, јер је радост немерива, а уживање увек веће.
Народни музеј Шабац:
Нела Тонковић
Музеј је место колективног сећања
-Народни музеј Шабац 2019. годину ће памтити по интензивном раду на упознавању своје публике. Наравно, било је и изложби на које смо посебно поносни: изложба „Како смо се волели“ која је приређена за Ноћ музеја била је заједнички подухват свих наших кустоса и уметничке групе Комбинарт - за нас је значила велико искуство сарадње и обједињавања знања како бисмо једну важну и животну тему учинили приступачном нашој публици. Изложба која је такође побудила интересовање је овогодишњи Октобарски салон, са битно измењеним концептом у односу на досадашње, и са основном идејом која је покушала да у одређени однос стави савремену уметност и тему сећања и града. Ауторски концепт ове изложбе, уметнички радови који су за њу конструисани и на њој приказани представљају прави искорак на сцени савремене визуелне уметности у Србији.
Два едукативна циклуса која смо започели, „Ширимо знање“ и „Историјска чајанка“, помогла су нам да боље комуницирамо са досадашњом публиком и да започнемо процес стицања нове. У намери да заинтересујемо наше суграђане за неке нове теме и да им поручимо да се музеј као место које памти састоји и од њихових/наших заједничких прича, одлучили смо да понудимо ове две платформе сазнавања и да их учинимо потпуно доступним. На тај начин, Музеј је закорачио у процес све ближе комуникације са корисницима својих програма.
Ове године ћемо се сећати и по покретању једног новог фестивала и активирању Музеја шабачких Јевреја: Европски дани јеврејске културе су нашим суграђанима приближили једну велику и важну културу, а бројни догађаји који су се низали читавих седам дана - концерти, радионице, предавања, научни скуп, позоришна представа - окупили су публику која је верно пратила овај фестивал и изразила жељу да се он настави и следеће године. То је жеља коју нам неће бити тешко да испунимо.
У идућој години имамо једнако велике планове и једнако велике амбиције као и у овој: желимо да програми Народног музеја Шабац буду доступни што већем броју људи и да свако ко живи у овом граду осети да је Музеј место које је отворено и које не само да чува његову прошлост, већ му помаже да квалитетније живи у садашњости. Наш читав рад, истраживачки, изложбени и едукативни, и следеће године ће стремити ка том циљу.

Шабачко позориште:
Милена (Миња) Богавац
Не заборавите да сте аутори и редитељи својих живота
-Нашим колегама и нашој публици, Нову годину смо честитали поруком: “Не заборавите да сте аутори и редитељи својих живота: концепт, тема, идеја и подела - зависе само од вас!” … Ова порука, у духу је позоришне сезоне посвећене питањима слободе, одговорности и међусобној вези између ова два појма, али и у духу јубилеја који Шабачко позориште обележава у 2020. години. Будући да смо установа која баштини и наставља богату традицију позоришног живота у Шапцу, следеће године обележавамо 180 година од прве премијере изведене у овом граду. Јубилеј је значајан, јер говори о готово два века непрекидне позоришне традиције, али и зато што је број 180 сам по себи занимљив: као нека врста пунолетства, помнженог са десет. У том смислу, настављамо да градимо наш репертоар, на различитим погледима на теме слободе, одговорности и удесетострученог пунолетства позоришног живота у Шапцу.
У прошлој години, имали смо шест премијера, а почели смо рад на још две, које нас очекују почетком 2020. То су представе “Два витеза из Вероне”, чија је премијера заказана за 1. фебруар и “Игре Богова”, у копродукцији са Сценом Маска, којом Сцена Маска слави свој 18. рођендан (још једно пунолетство!), 14. фебруара 2020. Следе представе: “Радио Шабац” - комад настао на основу истраживања и интервјуа вођеним са актерима славног доба ове радио-станице и “Воланд апликација” коју режира Кокан Младеновић, а коју радимо у копродукцији са Новосадским позориштем. Од ове представе очекујемо да нас изненади, јер настаје комбинацијом позоришта и нових технологија, каква још није виђена на нашим просторима. У жељи да одржимо корак са развојем технологија, од јануара 2020. улазнице за Шабачко позориште, биће вам доступне и онлајн, на нашем сајту, а потписали смо и Протокол о сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду. Сарадња подразумева стални рад са предавачима и студентима Катедре за сценски дизајн овог факултета, чији је циљ техничко усавршавање Шабачког позоришта, како у смислу знања, тако и у смислу нове опреме, техничке документације и сличног… Пошто смо у претходној години имали неколико премијера које се играју камерно, наредну годину почињемо отварањем Камерне сцене “Јелица Војиновић”. Наша публика већ зна да се ова сцена налази на нашој великој сцени, када је на њу подигнуто и гледалиште… али је нова идеја да овој сцени дамо име једне од највећих глумица у историји Шабачког позоришта. Тако поред Љубише Јовановића, по ком се зове наша Велика сцена; Бране Ђорђевића, чије име носи Мала сцена и Владислава Лалицког чије је име понела позоришна галерија, Шабачко позориште може да се поноси и именом Јелице Војновић, глумице и дугогодишње првакиње ове куће, једне од најзаслужнијих уметница града Шапца.
У 2019. имали смо шест премијера. У 2020. покушаћемо да достигнемо бар две више! У 2019. години, добили смо четири награде. У 2020, надамо се да ће наш рад пре свега бити награђен пуном салом. Ову, највреднију награду покушаћемо да заслужимо добрим и квалитетним представама, достојним града са 180 година позоришне традиције.

Културни центар:
Соња Петровић Јагић
Поносни на програме
-У години за нама Културни центар је обележио 56 година рада и постојања. Када говоримо о дугорочним плановима још увек смо расположени да преуредимо двориште и урадимо Хаб, те ћемо пратити европске пројекте за културу и покушаћемо да обезбедимо средства за ову велику инвестицију. У свом окриљу имамо више сегмената (ликовни, књижевни, дејчи, музички) и уз редовне активности у овим областима имали смо и два резиденцијална програма, на које смо веома поносни. Први је из области ликове уметности, а резидент је био Бранислав Николић, наш познати мултимедијални уметник. Његова скулптура „Фабрика“ биће постављена у јануару у Бенској бари, а реализатор је шабачка фирма „Сет“, а финансијску подршку имамо Града Шапца у овом подухвату који траје већ три године.
Новина у 2019. години је Лазина кућа за писце уз награду за најбољу необјављену савремену српску приповетку. Гошћа је била Слађана Нина Перковић која живи и ради у Паризу. Током боравка у Шапцу представила је своју књигу, одржала радионице креативног писања за младе. Одлучили смо се да у наредном периоду жене писци буду резиденти и након пет година ћемо објавити и њихове приповетке уз награђене. Сматрам да је ово добра идеја и осавремењен приступ конкурсу. Оно што је обележило лето је музички програм „Летња сцена парк“. Велики број шабачких бендова се прикључио овој манифестацији, што нам је изузетно драго, али и наших суграђана и сигурно ћемо у том правцу наставити и током 2020. године. Осим Летње сцене у просторијама КЦ представили смо и музичке приче, о Азри и Гоблинима призната остварења у оквиру Дана европског филма, Белдокса и Слободне зоне.
Изложба Иве Бркић за Ноћ музеја је била изузетна, као и остале у оквиру нашег ликовног програма, ако и трибине, књижевне вечери су оно што је срж нашег рада.
У априлу смо представили наш пројекат „Звук знак зрак урбане свести“ у Српском културном центру у Паризу, у част Миомира Грујића Флеке. Надамо се да ће бити доступна за јавност и у другим градовима и срединама. У плану имамо и изложбу као омаж нашем драгом колеги Слободану Пеладићу који је, нажалост прерано преминуо.
У сарадњи са школама реализујемо радионице, а као посебност бих издвојила хуманитарну акцију на Светски дан језика и за Удружење „Звончица“ прикупљено је око 360.000 динара. Надамо се да ћемо вратити Ускршњи рок маратон. У наредној години очекујем да ћемо се више посветити програмима за младе, иако имамо школицу глуме, цртања, различите радионице намењене најмлађима.

Међуопштински историјски архив:
Давор Станојевић
Културна баштина надохват руке
-Међуопштински историјски архив током 2019. године наставио је са традицијом изложби на отвореном. На Тргу шабачких жртава у новембру свечано смо отворили поставку „Писма из шабачког архива“ како бисмо суграђане ближе упознали са грађом коју чувамо, подсетили на знамените личности, приказали њихова писма и преписку, али и обележили 101. годишњицу од завршетка Првог светског рата. Поводом Дана града Шапца штампали смо каталог са материјалом који је раније у виду изложбе био приказан у Библиотеци шабачкој, „Печат-круна документа“. Ово су само неке од активности којима презентујемо наш рад широј јавности. Међуопштински историјски архив поред ових програма обавља и друге текуће послове током године.
Укључили смо се и у Јединствени архивски информациони систем (АРХИС), у којем ће бити умрежени сви архиви у Србији. Тако да нам предстоји процес дигитализације архивске грађе. Годишње издамо око 1.200 разних уверења на захтев Фонда ПИО, али и по захтеву физичких лица (укњижење непокретности, школска сведочанства, реституције, поступак рехабилитације). Редовно учествујемо на конкурсима Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање разних пројеката, имамо одличну сарадњу са другим установама културе у граду,као и са многим архивима широм Србије.
За наредну годину планирамо нова представљања богате грађе коју чувамо, кроз различите изложбе, каталоге.

Марија Ратковић:
Помоћница градоначелника за младе
Оснаживање младих
-У наредној години фокусираћемо се на четири деловања, а то су: грађански активизам, оснаживање девојичица и жена, међународна размена и јавно здравље. Желимо да грађани Шапца буду самосвесни и да се непосредно укључе у доношење одлука, те ћемо појачати сарадњу са невладиним сектором и свима онима који доприносе развоју града, а можда нису били толико видљиви. Желимо да током Дана отворених врата разговарамо са свим релевантним учесницима када су млади у питању како бисмо пажњу посветили и младима са села, особама са инвалидитетом и другим помало заборављеним групама.
Уочили смо да су девојчице те које на својим малим плећима носе културну и уметничку продукцију када говоримо најмлађима. Због тога смо одлучили да следеће године прослава 8. марта буде у потпуности посвећена двојчицама како бисмо изашли из традиционалних родних улога, где се од 50-их година у Југославији овај дан из празника свих жена претворио у празник само мајки. То желимо да променимо и да подсетимо да су девојчице те које ће носити нашу земљу у будућности, те је стога важно да ставимо акценат на младе. Током 2020. године у Шапцу ће бити реализована два пројекта, „Знање за здравље“ и Превенција сексуалног образовања младих.
Игор Марсенић:
Члан градског већа за културу
Иновације су наша традиција
-Верујем да су иновације наша традиција и само када доносимо новине у друштвени живот, не само нашег града, већ и Србије, само тада остварујемо пун капацитет наших бића као грађана Шапца, али и шире заједнице. Постављање споменика Јеврему Обреновићу, важно је из више углова, јер о њему говоримо као о неком ко је донео бројне новине у град, зачетнику „златног доба“, тако верујем да ће ове генерације и оне које долазе бити део „новог златног доба“. Почетком месеца предали смо нацрт пројекта реконструкције Дома војске и аплицирали за међународна средства. Очекујем да ће у наредном периоду бити реализовани радови, као и постављање споменика господару Јеврему.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa