Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Драга Мачво
ФК „МАЧВА“ – 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Драга Мачво

Година у којој си прославила век како постојиш, живиш и трајеш дошла је на сам крај. Како је сваки крај само предворје новог почетка, могу само рећи, завршила си своје прво столеће, следи наредно.
Остаје жал што јубилеј ниси прославила онако како заслужују твоје године и периоди кроз које си прошла, но много већи жал и страх остају због погледа на табелу. Сан да стото лето дочекаш међунајбољима се испунио, почећеш сигурно и 101, али са зебњом гледам ка пролећу, надајући се да ће и 102. рођендан бити међу најбољим клубовима ове наше, какве-такве, али елитне лиге.
Писао сам о теби, старија си од мене, те могу рећи да си пратилац мог настајања, напретка и трајања. Било је времена када се баш и нисмо добро слагали, као и оних других, но где год ти била, био сам ту да твој живот архивирам, запамтим и пренесем другима, свима које занимаш, признали то или не, волели те или не. Слушао сам приче старијих о томе како си умела и међу шест највећих државе сличних граница. Памтим и када су ти се подсмевали, а ти одговарала највећима на њиховом буњишту, сећам се и ономад када си била недовољно јака и за тимове из малих средина, дружили смо се и код београдских 1:2 и 0:3, код загребачких 1:1, контакт смо имали и док си живела међу 12 најбољих у држави од 20 милина становника и када си играла у четвртом рангу исте земље или трећем ове од осам милиона душа.
Све је то спорт, све је тренутак, увек мали када исконска снага постоји. Ниси била ни први, ни последњи клуб који је настао у послератном Шапцу, али си опстала. Од почетка си тежила да будеш клуб свих, ђака, студената, трговаца, адвоката, занатлија, младих и старијих. Зато су те сви волели. У црвеним и црним бојама видела си срећу и тугу, несвесно си у поклону видела целину коју си носила.
Присетимо се заједно колико пута си била на неком врху, потом се „стрмоглавила“ до подножја те животне планине, али се ниси предавала. Била си на ивици нестанка, но ни то те није сломило. Мало сам се од септембра присећао неких времена и прича, те успомене сакупио сам у 14 наставака које сам поклонио теби и свим читаоцима теби у част. Није ни ово зачеље толико страшно, ако верујеш да постоји неки уређен пут, макар неодржава стаза до повратка. Да би је пронашла, потребно је време, краће или дуже, но ништа је време у односу на упорност. Све док постоје они којима твој рад нешто значи, мораш да трајеш, када се љубав пружа, она мора да се узврати. Требаш и мораш да постојиш.
Срећна ти Нова година дамо и срећан почетак другог века трајања, да намириш још који век у име старих дана и будућих славља.
Искрено Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa