Инфо

14. јул 2011.14. јул 2011.
КЊИЖАРА ГАЛЕРИЈА „СОВА“

ШАБАЧКЕ ДАМЕ У ПРОМЕНАДИ

Прошлог четвртка отворена је изложба сликара Радована Миразовића који је овога пута са својих седам слика дао илустративну хронику Шапца од 1850. до 1934. године у чијем центру су биле шабачке даме
Дошавши из Великог Париза у Мали Париз сликар Радован Миразовић по трећи пут подарио је својим Шапчанима део истргнут из заборава и преточен у слике. Са изложбом под називом „Шабачке даме у променади“ дао је илустративну хронику Шапца од 1850. до 1934. године и на тај начин, како је рекао Милан Васић Буч, власник књижаре галерије „Сова“, испричао историјску ликовну причу не само о архитектури Шапца већ и о његовом тадашњем животу.
„Шабачке даме у променади“ причају причу о доласку Мине Караџић и Лујзе Кар у лето 1850. године, као и о госпођици Сладојевић, првој шабачкој сифражеткињи која се борила за права шабачких девојака 1898. године, о уличној сцени пред приређивање великог концерта Роберта Толингера у Великом градском парку 1902., као и о трговачкој забави 1920. на коју је кренула и једна дама са црним шеширом. Ту је и слика на којој је приказан Карл Купка, чувени оснивач првог биоскопа у Шапцу, како у центру града дели пролазницима летке који га мало с неповерењем мало с уздржаном пажњом слушају 1924. године, а две године раније приказана је Велика пијаца у центру града. Хронолошки последња слика прича причу о Великом дербију у част доласка краља Александра Карађорђевића у Шабац 1934. године на отварање споменика у порти Шабачке цркве.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa