Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Радећи похађао школу
ПРИЗНАТИ МАЧВАНСКИ УГОСТИТЕЉ ДРАГОЉУБ-ДРАГАН ДРЕЗГИЋ НАГРАЂЕН ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Радећи похађао школу

Закључујући плодну каријеру, Драган с посебним задовољством каже да је за свој рад више пута награђиван ( Награда града Шапца, Привредне коморе Србије, Туристичке организације Србије, више плакета и захвалница), а посебно му је драго Признање за животно дело у угоститељству, које је недавно добио у београдском хотелу Палас
У свет угоститељства, Драгољуб-Драган Дрезгић ступио је из мачванског села Дубља, код Шапца, где је рођен 31. маја 1930. године. Одрастао је у сиромашној, али честитој породици. Отац Стојан је био угледни мачвански опанчар, а мајка Лепосава домаћица.

Професионални пут угоститеља, после завршетка основног школовања у родном селу, наставља у суседном Богатићу, код газде Драгог Пузића, који је имао хотел “Дрина”. Помоћне послове у угоститељству, заменио је 1946/47 године, послужујући госте као конобар. После Богатића и Бање Ковиљаче, угоститељски пут га води у Шабац. Радио је у предузећу Зеленгора, односно њиховом хотелу Европа у Шапцу.

Каже да је угоститељство заволео од малих ногу и није ни чудо што је радећи практично настојао да се образује. Тако је похађајући вечерњу гимназију у Шапцу, 1954. године, положио испит за квалификованог конобара.
Почаствован је и посебно обрадован што га његове колеге и данас, када је у пензији нису заборавиле. Ово се, наглашава посебно односи на Управни одбор Републичке угоститељске коморе у коју је ступио 1955. године.
Пролазиле су године, али радо се сећа бројних манифестација и дружења, широм некадашње државе. За ову прилику издваја управљање бившим хотелом Југославија и Зелени венац у Шапцу.

Напредовање у струци никад није запустио. У Београду је са успехом завршио мајсторску угоститељску школу и стекао звање ВКВ угоститељског радника. Праксу је обавио у тамошњим хотелима Унион и Метропол. И данас с поносом прича о својим угоститељским активностима у време одржавања Београдског самита несврстаних 1961. године, када је био у резиденцији Бразила, а немерљив је и његов допринос приликом посете граду Шапцу и индустрији "Зорка”, бившег доживотног председника, некадашње државе Јосипа Броза Тита.

Сумирајући своју угоститељску каријеру, све до одласка у заслужену пензију 1993. године, Драган истиче да је дуго био на челу више угоститељских објеката у Шапцу. Отворио је хотел “Слобода”, где је био директор до 1984. године, а потом највиши руководилац у Туристичко-угоститељском предузећу Сава.

Знање је усавршавао у Швајцарској и у оквиру студијских путовања, обишао пола света.
Закључујући плодну каријеру, Драган с посебним задовољством каже да је за свој рад више пута награђиван ( Награда града Шапца, Привредне коморе Србије, Туристичке организације Србије, више плакета и захвалница), а посебно му је драго Признање за животно дело у угоститељству, које је недавно добио у београдском хотелу Палас.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa