Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Деца су боља од вас
ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ РАЗГОВОР СА ДЕДА МРАЗОМ

Деца су боља од вас

И ове године смо угостили Деда Мраза. Успели смо некако да дођемо до њега иако је био много заузетији него што је то био случај ранијих година. Генерално каже да су Шапчани и ове године заслужили поклоне које им је он и обезбедио.
Деда Мразе, знамо да Вам је тешко да посећујете наше крајеве и да испуњавате наше нереалне жеље, али како се осећате овде код нас у Србији?
- Не да се осећам, него супер. Није толико страшно као што неко може да помисли. Буде, ту и тамо, мало проблема, мало закерања, али дефинитивно је то уобичајно. Највећа срећа у Србији су деца, она су боља од свих вас. Одрасли би могли мало да се угледајујј на децу, да се не свађају, да се поштују, да буду искрени, да не лажу... Увек имам могућност да ако неко није добар да и не добије поклон за Нову годину.
Колико сте се потпрудили да нас ове године обрадујете?
- Мој приврдни раст ове године је највећи на свету, у мом буџету је суфицит нормална ствар, а БДП је пробио све границе. Радило се и штедело, тако да је мој џак ове године за Србију мало сиромашнији, јер мора да се штеди, а штеди се када се има. Ко још паметан штеди када нема. С друге стране, неке друге чике су се потрудиле да обезбеде пакете са шећером, брашном, зејтином и осталим новогодишњим ђаконијама.
У Хрватској имате озбиљан задатака. Нама је овде обећана просечна плата од 500 евра, а у Хрватској председница Колинда спомиње „плаће од осам тисућа евра“. Да ли сте и Ви пали на њен шарм?
- Ко не би пао на њен шарм и лепоту. Још када проговори, или запева, милина. Да се разумемо, она и када слаже, то звучи много лепше. Док неки други обећавају годинама просечну плату од 500 евра, она *ладно најави „плаћу“ Хрватимо од чак „осам тисућа“ евра. Можете ли да замислите колика је то „плаћа“. Дошло ми је да се преселим из Лапоније у „њихову лијепу“. На жалост, жеље често нису реалне, и ја сам само успео да обиђем острвио Брач и да по ко зна који пут изненадим 70 пензионера којки представеу немају о томе ко би њима послао поклоне. Ја, на равно, знам, али никада нећу да им кажем. Рећи ћу само да то није Колинда.
Шта грађани у Србији Срби највише желе да добију од Деда Мраза и да ли успевате да нас намирите?
- И ове године највише траже посао, али под условом да се не ради о минималцу. Доста им је више да раде за минималну зараду. Највише бисте волели да се замени прича – да радите минимално, а да зарадите максимално. То је немогућа мисија чак и за Деда Мраза. Потрудим се да обезбедим неку фабрику ту и тамо, али знате како, сваки је почетак тежак. Од нечега мора да се крене, а то је минималац.
Ко је захтевнији у жељама – мушкарци или жене?
- Жене наравно. Раније су жене желеле да добију парфеме, хаљине, шнимку, штикле. Сада траже потентне поклоне. Последњих неколико година мушкарци много више причају, него што раде и то се одмах осети. И то апсолутно више не зависи ни од година. Мушкарци су оманули, и то тотално.Да се мултиплицирам, не бих успео све жеље.
Ви сте некако болећиви према пензионерима, можда и више него према деци. Како њих обрадовати за Нову годину?
- Пензинере је најлакше обрадовати за Нову годину. Они најмање траже, и некако увек најмање и добију. Знате како, они више верују у оно што чују него што виде, тако да је бих имао право да им ту илузију кварим. Уклопио сам се ја у ту вашу причу, те им највчешће нудим илузију. И они, могу да вам кажем, буду најсрећнији. Ипак, то су дивни људи, и ја ћу ускоро у пензију, али њима је најпотребније љубав и то она којју несебично добијају од својих унука. Уници својим бакама и декама доносе такве поклоне који ниједа Деда Мраз не може у тој мери на учини.
Шта бисте пожелели онима који су на власти у Новој години?
- Да мало стану и да се спусте на земљу. Да осете како је обичном човеку. Власт дође и прође, а људи остају. Не би било лоше да се власт чешће мења, лакше бисте се навикли на модерне токове.
А, шта опозицији?
- То је најтеже питање. Верујем да њој ни Деда Мраз не може много да помогне, не само због њих самих,. него због ових на власти. Они под хитно треба да се уозбиље, да добро промућкају своје главе. Ако то буду урадили на време, можда их Деда Мраз обрадује до краја следеће године.
Већ 45 година носи поклоне
Најпознатији и најстарији Деда Мраз у Србији је наш Шапчанин глумац Боривоје Бора Божанић. Већ 45 година наш Деда Мраз доноси поклоне онима који су их заслужили. Непребројив број деце је за све ове године усрећио. У Шапцу је генерације и генерације деце обрадовао, а онда та „деца“ га зову због своје деце, и тако у круг. Наш Деда Мраз је неретко путовао по Србији, јер се добар Деда Мраз, данас, тешко налази.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa