Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Пресек уметничког домета године
одишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца

Пресек уметничког домета године

Резиме годишњег рада шабачких уметника. Селекционисана изложба у Народном музеју. Поставку чине радови 55 аутора, чланова УЛСШ. Дугогодишње трајање изложбе указује на неопходност нових погледа и приступ
Годишња изложба је једна од две традиционалне Удружења ликовних стваралаца Шапца када се радови чланова представљају у матичном граду. За разлику од досадашње праксе, ревијалне презентације уметника без ограничења, ове године Управни одбор УСЛШ је донео одлуку да визуелни искази аутора буду селекционисани. Промена је унета како би се постигао свеукупни квалитет изложбе уз респектабилност излагачког простора Народног музеја, истичу организатори.

Од 70 визуелних предлога приспелих на конкурс, жири који су чиниле Татјана Марковић и Соња Петровић Јагић, историчарке уметности са дугогодишњим искуством у селекцији и препознавању уметничких домета стваралаца, одабрао је 55 експоната за поставку у Музеју као приказ.

-Ова изложба представља један од могућих пресека онога што се дешавало у шабачким атељеима у протекле две године. Иако је извршена селекција радова, намера организатора и жирија није била да пресуђује, већ да пружи квалитативно бољи увид у домаћи ликовну сцену. Мада већина наших ликовних стваралаца има формално уметничко образовање, жири је уважио и специфичност ликовног израза једног броја аутодидакта са дугогодишњим деловањем у шабачком ликовном простору - рекао је председник УСЛШ др Дараган Марковић Маркус поводом отварања поставке у Народном музеју која је за јавност отворена од 16. јануара и нагласио да захваљујући хетерогености сензибилитета чланова Удружења могуће је видети богатство уметничког домета у локалној средини.

-Може се рећи да се широк дијапазон различитих тенденција ликовног израза у Србији манифестује и рефлектује у делима шабачких ликовних стваралаца. Различитост уметничког схватања и формалног израза чине ову изложбу адекватном репрезентом актуелног ликовног тренутка као плурализма најразличитијих могућности и дивергентних естетика. Дугогодишње трајање ова манифестације упућује нас на неопходност нових погледа и нових приступа ради осавремењавања нашег уметничког, а самим тиме, и чулног, и духовног амбијента.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa