Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Бољи услови за живот
НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

Бољи услови за живот

"Ми имамо привреду која је до сада имала две слабе тачке. Али, управо сам чуо вест која ме је обрадовала. Наиме, фабрика пиротехнике у Коцељеви је у застоју а направљена је по највишим стандардима, али је због великог броја сувласника био присутан међусобни неспоразум који су инвеститори отклонили и до мене је стигла вест да ће та фабрика од следеће године почети да функционише, производи и запошљава етапно”
Новогодишњи пријем који традиционално организује председник општине Коцељева одржан је прошлог петка. Том приликом Душан Илинчић је истакао да је 2019-а за ову локалну заједницу била успешна.

–У претходних годину дана, захваљујући добром планирању и свесни својих приоритета и потенцијала, као и добре сарадње са републичким институцијама и министарствима, успели смо да грађанима наше општине обезбедимо боље услове за живот- оценио је први човек ове општине.

Он је подсетио на километре новог асфалта, улагања у област образовања, односно реконструкцију школских објеката и изградњу фискултурних сала, активности у области водоснабдевања и прикључење на водосистем Стубо Ровни, радове у сфери квалитетнијег и стабилније електроснабдевања као и на инвестиције предвиђене за 2020-у.
–До нас свакодневно долазе захтеви привреде за још квалитетнијом инфраструктуром а то је знак да привреда добро ради и да се шири- додао је Илинчић који се у свом обраћању осврнуо и на Фестивал зимнице истакавши да је овогодишња манифестација премашила сва очекивања организатора те да је овај сајам један од најквалитетнијих у овом делу Србије, па и шире.

ЗЛАТНО ДОБА КОЦЕЉЕВЕ
На скупу је говорио и председник скупштине општине Коцељева и народни посланик у републичком парламенту који је најпре подсетио да је 2019-а за ову локалну самоуправу била јубиларна, 180-а година постојања.
И овога пута у свом обраћању Верољуб Матић је акценат ставио на привреду и њен развој.
–Ми имамо привреду која је до сада имала две слабе тачке. Али, управо сам чуо вест која ме је обрадовала. Наиме, фабрика пиротехнике у Коцељеви је у застоју а направљена је по највишим стандардима, али је због великог броја сувласника био присутан међусобни неспоразум који су инвеститори отклонили и до мене је стигла вест да ће та фабрика од следеће године почети да функционише, производи и запошљава етапно. Друго, нама су каменоломи Шешевица и Галовић имали одређене застоје. Међутим, проблеми се превазилазе и то се шири и напредује. Све остало добро функционише. Постојећа привреда реинвестира, шири се, улаже. То је велика ствар за нас. Имамо Раух који озбиљно реинвестира и прави једну нову фабрику у оквиру постојеће за шта су им потребне нове количине воде, па се зато боримо за нова водоизворишта како бисмо задовољили потребе и грађана и постојеће привреде, док вода са акумулације Стубо Ровни не дође до нас и коначно реши водоснабдевање ове општине у целини- рекао је Матић и најавио нове привредне инвестиције међу којима је електрана за производњу електричне енергије на биомасу.
Према његовим речима ради се о електрани од шест мегавата.

–Биомасе имамо у великој мери и мислим да ће и тај еколошки моменат бити задовољен и та електрана неће бити на систем сагоревања већ ће производити гас који ће покретати турбине и производити електричну енергију. Запослиће се и одређен број људи а биће лоцирана у Свилеуви- објаснио је народни посланик и додао да је, осим те, на помолу још једно привредно улагање, погон који ће упослити најпре 150 људи у првој и још толико у каснијој фази, углавном женске радне снаге.
–Имајући постојећу привреду, реинвестирање, покретање нових фабрика, ми сигурно нећемо имати довољно квалитетне радне снаге и надам се да ћемо их наћи у околини и да је то велика ствар да у нашу општину долази радна снага са стране која ће можда наћи стални боравак овде, с обзиром да и ова општина, као и добар део Србије, има проблем са старењем становништва- изјавио је Матић.

Он је оценио да је најбоља комбинација за укупан напредак једне средине добра привреда са развојем инфраструктуре те да то једно друго треба да прати.
–Ми смо позиционирани на тридесетак километара од три ауто пута, Милош Велики, онај који ће доћи од Руме до Шапца као и до Ваљева. Имамо добру саобраћајницу која води до Шапца, односно Ваљева и надамо се да ћемо успети да решимо и пут према Убу- рекао је народни посланик.

Говорећи о односу са околним општинама Матић је поручио да, од када су на власти, никада ништа нису урадили на штету комшија јер им је жеља да се и околне општине развијају како би свима било боље.
Он је још једном истакао одличну сарадњу са државом и подршку коју општина Коцељева има од републике.
–Не можемо да успемо без помоћи државе, без председника државе који нам обилато помаже, без Владе и министарстава, без републичких установа и предузећа, без привреде и добрих контаката, без људи и рекао бих да је ово златно доба општине. Можда најбоље време напретка ове општине од њеног постанка. Али, код Срба важи правило да све могу да опросте, само успех не, тако да смо постали и мета напада, оговарања, ометања. Али, знате шта? Кад то добијете знајте да вредите и то доста. То је непогрешив показатељ да вредите- поручио је Матић.
У наредном периоду, према његовим речима, уложиће се и у реконструкцију зелене пијаце али је један од најважнијих пројеката реконструкција и проширење капацитета вртића.

–Следеће године нас очекују и избори али ја нећу ову прилику злоупотребљавати у те сврхе. Обично за време избора падају активности које носе развој једне привреде. Надам се да ће наш народ знати да препозна шта је за њега најбоље и што се тиче државе и што се тиче ове општине. Нек бира и изабере оно што му је најбоље, нек процени, а да ли ћемо то бити ми или неко други, видећемо. Ако будемо ми, наставићемо сличним темпом- поручио је Матић на новогодишњем пријему и честитајући предстојеће празнике изразио наду да ће и наредне године бити успешне са што више деце, развијеном привредом и са још више радних места.

Сумирајући досадашње резултате анализирао је и стање у пољопривреди напоменувши да сељаку треба обезбедити услове те да све остало он најбоље зна.
–Ми покушавамо да на тај начин приђемо нашем сељаку и да он има добар пут, добру струју, телекомуникациону везу, да тамо где можемо доведемо воду, а он ће знати добро да производи, рецимо млеко. Уз помоћ државе ми треба да обезбедимо услове да наш пољопривредни произвођач успешно ради свој део посла. Ми треба да доведемо привреду која ће да користи сировинску базу из пољопривреде. Често је најтеже довести баш такве инвеститоре али наше је да се трудимо и да радимо на томе. Ми подједнако помажемо нашим великим произвођачима. Воћарство је у развоју. Подигнуто је неколико веома озбиљних засада боровнице- истакао је садашњи посланик и председник скупштине општине а некада први човек општине Коцељева.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa