Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
ТАКО ТО РАДЕ АМЕРИКАНЦИ

Крава, медвед и “Милосрдни анђео”

Јавност је на кратко “освојила” лаж да је Чикаго, пре више од једног века, млатнувши неспретно репом запалила једна “несташна” крава, али је убрзо званично речено да су тај “ватрени пир” изазвали чикашки гангстери, како би се брзо и лако обогатили. “Варницу”која је могла изазвати рат с несагледивим последицама у време кубанске кризе, изазвао је један поспани медвед који се “очешао” о сигурносну ограду америчке војне базе у Минасоти. Инцидент у косовско-метохијском селу Рачак, исконструисао је пензионисани амерички генерал Виљем Вокер, после чега је уследило бесумучно бомбардовање бивше Савезне републике Југославије. Американци су у протеклом веку на разним тачкама планете земље “исфабриковали” много тога, па се логично поставља питање: Има ли краја њиховом лицемерју?
Једна историјска забелешка говори да је пре више од сто година нека “несташна” крава извесне госпође О Лири, бесно млатнула репом оборивши лампу у штали и тако изазвала пожар од којег је изгорео цео Чикаго, амерички град на обали језера Мичиген који другачије зову Град ветрова. Јавност је у то поверовала али на кратко. Брзо се испоставило да је у питању велика лаж, а званично и данас важеће образложење је да су град далеке 1871. године запалили шпекуланти жељни богаћења, рушењем дотрајалих, сиротињских кућа и изградњом велелепних стамбених четврти од чврстог материјала.
За опомену и размишљање је и случај из времена кубанске ратне кризе, када је један медвед њушкао око америчке војне базе у држави Минасота. Ова зверка случајно се “очешала” о спољни део ограде, поменуте војне базе, што су прецизни апарати брзо регистровали, а војни експерти протумачили да су то совјетске ракете кренуле на америчке градове. И тек што амерички бомбардери са нуклеарним главама нису полетели, неки нижи стручњак, уочио је и отерао медведа. Сигнали су нестали, а свет одахнуо, јер је тако избегнут сценарио о нуклеарној катастрофи.
Пример из новије политичке историје долази из косовско-метохијског села Рачак. Надобудни, бивши амерички дипломата, генерал у пензију Виљем Вокер, овог пута у улози истражитеља, “исконструисао” је поменути догађај као масакр који су извршили Срби над дедужним албанцима. Одмах потом уследило је и бомбардовање бивше Савезне републике Југославије, које је проузроковало на хиљаде недужних жртава, велику материјалну штету и сијасет здравствених проблема грађана. НАТО предвођен снагама Америке назвао је ову акцију “Милосрдни анђео”.
Можда се неко запита какве везе има крава извесне госпође О Лири, медвед и “Милосрдни анђео”. Пре одговора поменимо само да су американци у протеклом веку на разним тачкама планете “исфабриковали” по мишљењу већег броја политичких аналитичара мноштво сличних проблема, да би се после појављивали као “невини” помиритељи.
У одговору се појављује питање: Има ли краја њиховом лицемерју?
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa