Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
УЗ ЧАСНИ КРСТ И С ВЕРОМ У СРЦУ
ПЛИВАЊЕ СА БОГОЈАВЉЕНСКИМ КРСТОМ

УЗ ЧАСНИ КРСТ И С ВЕРОМ У СРЦУ

Наступило више од 70 пливача. Температура воде око четири степена, учесници између 14 и 64 године. Част и златник за Јанка Топаловића
Оптимална температура воде која одговара телу је између 21 и 24 степена, жива прелази 30. подеок у означавању топлоте ваздуха пре него лети запливамо на отвореном, а сваки празник, сваке године на дан када је Господ објавио васељени да је Исус Христ син његов, сваке зиме на Богојављење група одважних и храбрих људи у Шапцу пресече завеслајима таласе Саве када је она тек неколико степени изнад нуле, а напољу се зима башкари одевена, ређе у белину леда, а све чешће у сивило сувог јануара.
На велики празник 2020. године, више од 70 Шапчана и гостију града, ношени вером и/или подстакнути изазовом за дух и тело, предвођени празничним знамењем, пливало је 33 метра у води температуре четири степена. Пливали су светом водом, јер све су на тај дан свете. У Шапцу је другачије него у другим градовима, овде није било трке, борбе, већ само заједничког наступа и договора коме припада част да први целива Часни крст, дар Шабачке епархије Српске православне цркве.
-Сви учесници и организатзор су се сагласили и указали ми велику част да баш ја први додирнем Крст. Пре 20 година сам донео идеју да у Шапцу организујемо пливање на Богојављење и тако смо постали трећи град, где се манифестација приређује. Иако су ово екстремни услови за овакав вид активности, вера у срцу и благослов празника, све чине лакшим, а нас јачим – рекао је 48-годишњи Јанко Топаловић, добитник и златника као учесник који је донео овај догађај у наш град.
Најстарији учесник био је 64-годишњи Иван Бирташевић, док је најмлађи имао само 14 година.
-Јесте хладно као и сваке године, али осећам да је вода златна и често пливам, никада нисам ни кинуо, а камоли нешто више, једноставно ово је посебан дан и благословени Богом издржимо све – рекао је Бирташевић.
Браћа Јанковић, већ традиционално су део Богојављенског пливања, подржани родтељима и најмлађим чланом Јованом.
-Памтим и хладније воде. У Сави је топлије него напољу, али као и до сада, издржали смо, Богу хвала, без проблема и још једном смо поносни – истиче Александар Јанковић.
Подршку, дивљење или који год мотив да су имали, тек више хиљада Шапчана подржало је пливаче.
-Расте број учесника сваке године, број посетилаца још више, чини ми се да су сви препознали наш, шабачки спој традиције карактеристичне за наш народи и специфичности која је у духу празника. Пливање за традицију, уз Часни крст је нешто што исказује вредност и верујем да ће трајати још дуго – уверен је Срђан Митрашиновић, директор Туристичке организације Шапца (ТОШ) покровитеља манифетсације.
Као и сваке године пливање СА Часним крстом добило је благослов Шабачке епархије СПЦ, а њено свештенство благословило је учеснике пред улазак у воду.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa