Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Нигде ни машина, ни радника, ни радова
РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ САОБРАЋАЈНИЦА СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 5. ДЕЦЕМБРА

Нигде ни машина, ни радника, ни радова

Тај 5. децембар је био прави зимски дан, без снега. Било је ведро, а температура је била око три степена. Дан пре, уз помоћ грађевинских машина, сређен је простор који је на територији града Шапца одређен за почетак радова на изградњи ауто-пута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница.
Дуго се чекало на овај тренутак, сигурно много дуже него што ћемо чекати завршетак радова. Државни врх се окупио са шабачке обале Саве како би свечано отворио почетак радова на изградњи. Наравно, почетак радова је отворио председник Србије Александар Вучић, уз директан пренос на неколико телевизија.
Уследили су извештаји у којима су новинари обавестили српску јавност да су почели радови на изградњи ових саобраћајница, да су присуствовали „стварање историје“ и слично томе. Данас, нешто више од месец и по дана, на том простору нема ниједне машине, ниједног радника, ничег. Остала је само ризла и шљунак који је изравњан плато на којем је била постављена бина и пут који је високу делегацију, новинаре и грађане довео до места са којег су свечано отворени радови.
Било је очигледно да ће стварни почетак радова бити одложен за неко топлије време, али питање је због чега је морало да се фингира свечано отварање радова.Тог дана, председник Србије је у Београду потписао уговор о изградњи Моравског коридора. И то су директно преносиле телевизије, а онда је похитао ка Шапцу. Бугарски колега га је, ако је веровати Вучићу, тог дана упитао - Батко, ракета ли си?
Да ли због тога што је морало да се докаже да је председник као ракета, или нечег другог, отворени су радови на изградњи ових саобраћајница а да тих радова нигде нема. Можда је то уобичајна пракса, али је занимљиво да за изградњу ових деоница још није завршена комплетна документација. Ако се узме ова чињеница у обзир, радови пре марта месеца нема шансе да почну, а према неким изјавама, радови ће почети тек у јуну месецу.
Оно што је, такође занимљиво, радови почињу од изградње моста на Сави. Према нашим информацијама, комплетна пројектна документација у вези са овим мостом је завршена, као и део од Руме до тог моста. Када је реч о Шапцу, мора да се спроведе процедура о поновном јавном увиду, а план детаљне регулације мора да изгласају и локалне самоуправе у Лозници и Богатићу.
Нама остаје да дочекамо март или јун, да, можда, још једном свечано пресечемо врпцу и да стварно отворимо почетак радова.

Вредност радова скоро пола милијарде
Укупна дужина ове две деонице износи 77 километара и процењена вредност радова је 467,5 милиона евра. Пројекат је подељен на три деонице: деоница 1 ауто-пут Рума - Шабац дужине 21,14 километара, деоница 2 мост преко реке Саве дужине 1.327,5 метара и деоница 3 брза саобраћајница Шабац-Лозница дужине 54,58 километара. Уговор о ових деоница потписан је 19. новембра са азербејџанском фирмом Азвирт. Аутопут Рума-Шабац, заједно са мостом преко Саве ка Шапцу, биће завршен за три године, а брза саобраћајница на деоници Шабац-Лозница пре краја 2023. године, најављено је приликом потписивања уговора.


Шабац без позива
Велика је била делегација која је присуствовала свечаном отварању радова. Поред председника Србије била је ту и потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић, као и директор Коридора Србије Зоран Бабић који је пре скоро годину дана поднео оставку на то место због учешћа возила у којем се налазио у саобраћајној несрећи у којој је погинула једна особа. Свечаности су присуствовали и представници локалних самоуправа из Руме и Лознице, само позив није стигао на адресу градоначелника Шапца Небојше Зеленовића и градске управе у граду на Сави.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa