Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Прво место за београдске и шабачке основце
КОЦЕЉЕВАЧКА ОСНОВНА ШКОЛА ПО ПРВИ ПУТ ДОМАЋИН РЕПУБЛИЧКОГ НИВОА ТАКМИЧЕЊА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Прво место за београдске и шабачке основце

У конкуренцији нижих разреда београдски основци су убедљиво победили сакупивши 124 бода
Основна школа “Мића Станојловић” била је прошлог петка домаћин финалног Рауховог математичког квиза за ученике основних школа. У овој образовној установи надметали су се најбољи млади математичари из девет српских основних школа: “Бранко Радичевић” и “Лаза Костић” из Београда, “Иван Гундулић” из Новог Сада, “Андра Савчић” из Ваљева, “Душан Радовић” из Ниша, “Станислав Сремчевић” из Крагујевца, “Доситеј Обрадовић” из Сомбора, “Николај Велимировић” из Шапца и “Вук Караџић” из Лесковца.
Добродошлицу гостима пожелела је Соња Поповић, директорка школе која је истакла да је велика част и задовољство што је баш ОШ “Мића Станојловић” домаћин математичког квиза у организацији Друштва математичара Србије а под покровитељством компаније “Rauch”.
–Традиција школства у Коцељеви датира из 1829. године. Дошли сте у једну велику школу која у свом саставу има пет осморазредних и девет четвороразредних одељења. Тренутно имамо око 850 ученика. Први пут смо домаћини републичког нивоа такмичења и хвала вам на указаном поверењу. Такође, хвала компанији “Rauch” и општини Коцељева на помоћи и подршци. Трудићемо се да будемо добри домаћини и да из Коцељеве понесете само лепе успомене- рекла је Поповић на отварању финалног квиза.
Успех свим такмичарима пожелео је и председник општине Душан Илинчић који је изразио задовољство што је баш ова школа домаћин државног ранга такмичења.
Присутним такмичарима се у име организатора обратио председник Друштва математичара Србије професор Војислав Андрић који је подсетио да ово друштво већ годинама организује математички квиз за ученике основних школа.
– Од пре две године он је и Раухов математички квиз и резултат је јако добре сарадње Друштва математичара са овом компанијом која поред математичког квиза помаже и нашу издавачку делатност. Раухов математички квиз је само једна од многобројних активности друштва намењених ученицима основних и средњих школа, јер као што знате, ми имамо и редован систем математичких такмичења где се у току једне школске године одржи око 20. разних такмичења из математике и информатике- изјавио је професор Андрић.
Он је поручио такмичарима да коначна ранг листа није много важна јер свако ко је стигао до финала је победник у свом широком региону, те да је учешће у финалном делу велики успех сам по себи.
У конкуренцији нижих разреда београдски основци су убедљиво победили сакупивши 124 бода. Другопласирани су били Новосађани са 76 док су Нишлије имале четири бода мање. 54 поена била су довољна за четврту позицију која је припала ђацима из Ваљева што је за пет више од петопласираних вршњака из Крагујевца.
Већа неизвесност пратила је надметање старијих разреда а утисак је да су задаци били тешки с обзиром на ограничено време за размишљање од 2-3 минута. На крају регуларног дела екипе из Шапца и Крагујевца имале су исти број бодова, по 72. На трећем месту су били основци из Београда са освојених 40 поена, дупло више од четвртопласираних Лесковчана, док су Сомборци заузели пету позицију сакупивши 15 бодова. Победника су одлучила резервна питања. На прво су обе екипе дале погрешан одговор али су други задатак Шапчани решили за мање од минут и заузели прво место.
Сви учесници квиза имали су прилику да посете погоне компаније “Rauch Serbia” у Коцељеви као и Завичајни музеј.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa