Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Када мислим о свом  послу не бојим се живота
Камерна сцена у част Јелице Војиновић

Када мислим о свом послу не бојим се живота

Сада знам, разумем да у нашем послу, било да играмо на позорници или пишемо нису важне слава, сјај и све оно о чему се сања. Важно је да човек подноси патњу. Да уме да носи свој крст, и да верује. Ја верујем и није ми тако тешко. Када мислим о свом послу ја се не бојим живота (А. П. Чехов)
Именовањем камерне сцене по Јелици Војиновић (1935-2019), Шабачко позориште наставља традицију неговања културе сећања на великане уметности града. Поред Велике сцене „Љубиша Јовановић”, Мале сцене „Др Бранивој Ђорђевић” и Галерије „Владислав Лалицки”, ова установа културе добија и први изведбени простор назван женским именом - сцену посвећену сећању на уметницу чији је рад трајно обележио Шабац и градски театар.
-Камерна сцена „Јелица Војиновић” налази се на позориници Шабачког позоришта, онда када је на њој смештено и гледалиште. Због специфичне дубине шабачке позорнице – какву нема много позоришта у Србији, по њој је могуће размештати гледалиште, у неколико варијанти, зависно од редитељског концепта изведбеног простора. Будући да оваквих продукција на нашем репертоару има све више, дошли смо на идеју да овај репертоарски правац обележимо именовањем нове сцене. У томе, видимо прилику да се позиционирамо као театарска кућа која поред класичног драмског репертоара, какав се игра на „сцени кутији”, препознајемо и савремене позоришне тенденције, у којима се све чешће појављује потреба за интимнијом атмосфером између глумаца и гледалаца, али и за различите односе према простору и визури – истиче директорка Милена Богавац и додаје да је именовањем сцене одата почаст звезди Шабачког позоришта упамћеној не само по њеним улогама, већ и преданости глумачком позиву и позоришној уметности .
-Иницијативу да камерна сцена Шабачког позоришта понесе име Јелице Војиновић, једногласно је прихватио читав колектив ове установе, а одлуком Управог одбора, ова идеја је спроведена у дело. Улога по којој Јелицу Војиновић памте најмлађе генерације шабачке публике, била је улога Госпође Смит у култној шабачкој представи „Ћелава певачица”, коју је по комаду Ежена Јонеска режирао Никита Миливојевић. Ова представа, игра се и данас и једна је од најдуговечнијих представа у нашој земљи – појаснила је директорка.
Ово је прва је активност којом Шабачко позориште обележава 2020. као годину прославе значајног јубилеја, 180 година позоришног живота у граду.
Дар за драмску уметност наследиле су Јелицине ћерка Александра (чланица ансамбла Шабачког позоришта) и унука Нађа Ристић, студенткиња глуме у Београду. На свечаном отварању Камерне сцене „Јелица Војиновић” говориле су директорка позоришта Милена Богавац, глумица Анета Томашевић и унука Јелице Војиновић, Нађа Ристић.

Јелица Војиновић (1935-2019)
У оквиру градског ансамбла, одиграла је више од осамдесет улога, великог жанровског распона: од комедије, преко класичног драмског репертоара, до авангардних комада XX века. За свој уметнички рад, добила је низ значајних уметничких признања, међу којима су шест награда Фестивала „Јоаким Вујић”, Орден Републике са бронзаним венцем, Октобарска награда Града Шапца, Златна плакета Града Шапца и друга… По завршеном радном веку, додељено јој је и Посебно признање за врхунски допринос култури, које се у јавности понекад назива и „национална пензија”.


М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa