Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Мајка, бака, домаћица, предузетница
ДИМЉЕНИ СИР ИЗ МИШАРА

Мајка, бака, домаћица, предузетница

Зими сир димим 7-8 сати, а лети краће. Највећи проблем је пласман па радим углавном по наруџбини, али увек имам и у резерви да ћерке или муж могу да однесу на посао уколико неко тражи
Добра идеја је пола посла, а да би се бизнис покренуо некада нису потребна никаква улагања, довољно је паметно искористити оно што већ има код куће. Да би допунила кућни буџет Драгана Ђукановић из Мишара пре неколико година почела је да прави више зимнице и вишкове продаје. Што је било добро њеној породици свидело се и другима. Иако то није имало неки значајнији финансијски ефекат, Драгана није одустајала.
-Имамо краве и стално ми се чинило да је тај посао “пресипање из шупљег у празно“. Када наплатимо млеко платимо рачуне и храну за месец дана. Мужевљева плата се одмах потроши и увек имају неки додатни издаци. Тако сам летос почела да правим димљени сир. Коначно се нешто осетило и у нашем буџету, каже Драгана.
По занимању медицинска сестра никада није радила у струци. Удала се одмах после средње школе, успешно одгајила и ишколовала четворо деце, а уз то на својим леђима носила домаћинство.
Зимницу прави углавном од својих производа, а посебно је поносна на паприке сомборке са фетом у маслиновом уљу. Димљени сир, поред основног „празног“ производи и са црном и зелеом маслином, сусамом, љутом паприком, ориганом и мирођијом.
Три ћерке завршиле су факултете, живе и раде у Шапцу. Најмлађи син, иако одличан ђак није желео да заврши студије него да се запосли. Супруг такође ради у Шапцу. Тако Драгана спада у не баш бројне свекрве које највећу подршку и помоћ добијају од снајке, која је чак и набавила рецепт за сир који је Драгана дошла на идеју да дими. Када успавају најмлађег Ђукановића, Огњена, њих две се посвете свом малом бизнису.
-Муж је био скептича и песимиста, па сам на почетку импровизовала. Сада имам сушару која задовољава потребе производње. Зими сир димим 7-8 сати, а лети краће. Највећи проблем је пласман па радим углавном по наруџбини, али увек имам и у резерви да ћерке или муж могу да однесу на посао уколико неко тражи.
Ђукановићи гаје 15-16 крава, од којих се музе десетак. Сваког другог дана предају више од 300 литара млека. Драгана сири двадесетак литара, а следећег дана дими сир.
За продају јој је најзначајнији Базар старих и уметничких заната. Сир углавном купују сталне муштерије и ко једном проба враћа се поново. Такође, доста јој је донело и удружење Женско предузетништво у пољопривреди поцерине и Мачве, а пре тога удружење “Киша”.
-На Сајму зимнице у Коцељеви чула сам за удружење “Киша” али ми је било непријатно да назовем. Међутим, снајка је то преузела у своје руке. Касније сам упознала Данијелу Гаврић. Преко ње су долазиле екипе неколико телевизија да раде прилоге о мени. Много значи реклама која иде преко удружења Женско предузетништво, наводи Драгана.
Поред крава, имају и ратарску производњу. Највише гаје малину. Драган се присећа да су прве године када је дала приносе 2014. имали одличну добити од овог воћа. Од тада се продаја не исплати па је прерађује у џемове и сокове.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa