Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Враћање поверења у институције
ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ФИНАНСИЈСКОГ УПРАВЉАЊА И КОНТРОЛЕ

Враћање поверења у институције

Значај овог пројекта је тај што ће бити направљен и развијен један модеран, одржив, демократски модел за спречавање корупције, недовољне транспарентности и лошег рада у јавним комуналним предузећима и јавним установама, што ће бити на задовољство корисника – грађана и привреде
Град Шабац већ три године ради на увођењу Финансијског управљања и контроле које треба да обезбеди да грађани јасно виде како се троши новац из градског буџета. Иако обавеза увођења ФУК-а постоји још од 2007. године за све јавне носиоце то нико није урадио.
Конференција о пројекту „Уведите ФУК спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор“ одржана је прошлог четвртка у Градској кући. Пројекат финансира Амбасада Сједињених Америчких држава, а реализатор пројекта је Центар за одрживи локални регионални развој. Реализује се у три округа у Западној Србији – Мачванском, Колубарском и Златиборском, а као носиоци пилот пројекта одабрани су ЈКП „Топлана Шабац“ и Народни музеј Шабац.
-Пројекат који представљамо је други који је подржала Америчка амбасада од 2017. године. Претходни пројекат, који је био успешно реализован, је Трошење локалних буџета који је био први од ова два, а оба су део програма "ЛОВА" -Локални ваљани буџети. Пројекат ће бити реализован до краја маја ове године и део је ширег плана града Шапца. ФУК је већ уведен у Градску управу. Овај сегмент који сада представљамо се односи на увођење и примену ФУК-а у јавним комуналним предузећима и јавним установама, навео је аутор пројекта Слободан Илић из Центра за одрживи регионални развој.
Илић је истакао да је значај овог пројекта тај што ће бити направљен и развијен један модеран, одржив, демократски модел за спречавање корупције, недовољне транспарентности и лошег рада у јавним комуналним предузећима и јавним установама, што ће бити на задовољство корисника – грађана и привреде.
На конференцији је говорио и аташе за културу Америчке амбасаде Мајкл Брук који је навео да је ово један од 17 пројеката које финансирају ове године у Србији.
-Било да сте дипломата, градоначелник или да радите у музеју, сви ми служимо грађанима и најважнији део тога је поверење. Код овог пројекта није реч само о бољем рачуноводству, него како да будете бољи службеник и заслужите веће поверење грађана. Веома смо поносни на ово партнерство и надамо се да ће Шабац после овога имати боље и јаче системе, рекао је Мајкл Брук.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да увођење овог система доводи све у јавној служби у позицију да буду једнаки у пружању ефикасних услуга грађанима и да покушају да поврате годинама нарушавано поверење између грађана и оних који их представљају.
-Идеја је да постанемо сви слуге грађана. То би требало да сваком ко се бави јавним послом служи на понос, да добије прилику да у јавном интересу и у корист свих ради добре ствари са најмање новца и најмањим утрошком времена. Верујем да то Шабац може да уради, зато што је већ одавно донео одлуку да се тако понаша, рекао је градоначелник Зеленовић и додао да уколико би овај пример следили и други градови у Србији било би довољно новца да се ураде веома корисне ствари, без ичијег туђег новца.

Стручно усавршавање у САД
Петоро стручњака из Србије на позив Америчке амбасаде отићи ће у САД на стручно усавршавање, што је још један аспект ове сарадње. Тамо ће имати прилику да сазнају више о спајању економског развоја и културе. Представник Шапца биће директор Народног музеја Нела Тонковић.
-Са великим задовољством и пажљиво ћу пратити све што нам буде предочено у САД како бисмо нешто од њихове добре праксе могли да имплементирамо у Народном музеју и како би читав град имао користи од онога што наша Установа спроведе не само кроз ФУК, већ и кроз доношење неких нових модела онога што је наша основна делатност. Одлазак је планиран за крај фебруара, а повратак у другој седмици марта, након чега ћу верујем бити у прилици да са колегама и Градском управом поделим оно што тамо научим, навела је Нела Тонковић.

M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa