Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Шапчани ће волети Винаверов трг
НОВИ ИЗГЛЕД ШАПЦА ПРЕДСТАВЉЕН ГОСТИМА ИЗ БЕОГРАДА

Шапчани ће волети Винаверов трг

“Све похвале за трг. Шапчани ће се поносити њим”, поручио је архитекта Драгољуб Бакић. “Дивно је што је Шабац решио да обележи именом Станислава Винавера неке важне ствари”, рекао је новинар и књижевник Милан Влајчић
Шабац су у понедељак посетили гости из Београда – архитекта Драгољуб Бакић и новинар и књижевник Милан Влајчић. Њима су Шабац показали градоначелник Небојша Зеленовић и градски архитекта Милена Зиндовић. Посебну пажњу су посветили Винаверовом тргу и Сава парку, који су још у изградњи, а по завршетку треба граду да дају потпуно нов изглед.
-Овај Трг је другачији приступ једном споменику. Када је град одлучио да простор посвети Станиславу Винаверу класицистички приступ би био да смо направили трг где се не би тражило значење његових елемената, него би ставили плочу или споменик и на тај начин би одали пошту Винаверу. Међутим, сматрала сам да можемо да применимо један модернији приступ и да покушамо да цео простор базирамо на Винаверовом делу. Одабрала сам текст “Громобран свемира” који ми је био инспиративан и већ је имао неке просторне елементе које сам сматрала да можемо лепо да уклопимо у један јавни простор, а да не изгубимо на његовој функционалности. Елементи урбаног мобилијара су нека врста моје интерпретације овог текста, а то су клупе и пергола, навела је Милена Зиндовић.
Многи суграђани су се питали шта значе бројеви на клупама постављеним на Тргу. Архитекта је објаснила да представљају неку врсту шифре за космичку комуникацију између планета, о чему заправо и говори Винаверово дело “Громобран свемира”.
-Зоркин солитер је важан објекат у граду и један од важнијих архитектонских репера. Формирати трг испред њега, а понашати се као да он није ту није било логично. Обзиром да је сам наслов “Громобран свемира” инспиративан и без даљег уласка у текст, било је природно да једном високом објекту који се већ ту налази додамо још један ниво симболике, рекла је Зиндовић.
Драгољуб Бакић је са професионалног становишта изразио све похвале за Милену Зиндовић и Винаверов трг. Сматра да је све урађено како треба, од архитектонског решења до регулације саобраћаја око Трга.
-Грађани ће сигурно волети овај Трг. Свима који су прошли лица су била озарена док су поздрављали градоначелника Зеленовића. Тако видим да Градска управа успешно ради и грађани то знају да цене. Овде срећем насмејане људе, што, нажалост, у Београду није случај. Овај Трг је више урбани џеп и предложио сам да се зове “Винаверов венац”. Добро се “копча” на пешачку зону, а има и ободни саобраћај који превозом довози грађане до њега. Све похвале за трг. Шапчани ће се поносити њим, поручио је Бакић.
Милан Влајчић је задовољан што је Шабац на овај начин одлучио да ода почаст Станиславу Винаверу. Сматра да је неправедно запостављен и да заслужује да и у Београду добије више од уличице на периферији.
-Још увек се мало зна о Станиславу Винаверу. До пре неколико година био је полупозната личност наше културе, а заправо је једна од најзначајнијих личности 20. века. Овај Трг је врло лепо решење. Овде ће се људи дружити. Надам се да ће се појавити неки културни садржаји, као што су промоције књига на отвореном. Дивно је што је Шабац решио да обележи именом Станислава Винавера неке важне ствари, рекао је Влајчић.
Гости су обишли и Савску авенију где им је предочено како је тај простор некада изгледао, а какав треба да буде његов коначни изглед.

Комуникација са другим световима
Трг сем што директно преноси неке делове текста, односно, на неки начин их отелотворује, има и скулптурални моменат. То су пергола и фасада Зоркиног солитера који су експресионистичка ауторска интерпретација “Громобрана свемира” који служи за комуникацију са другим планетама и различитим световима, рекла је Милена Зиндовић.


Није копија парка у Чикагу
Милена Зиндовић је одговорила и на оптужбе које су се појавиле на друштвеним мрежама да је Винаверов трг копија парка у Чикагу. Тврди да је управо на тај начин и сазнала да тај парк уопште постоји.
-Парк сам први пут видела када га је једна суграђанка објавила на Фејсбуку. Нисам знала ни да постоји, тако да нисам могла ни да га прекопирам. Погледала сам како изгледа и постоје неке архитектонске сличности. Геометријска тела су таква каква су. Када је у питању парк у Чикагу, таму су рамови који су у некој врсти континуалног покрета, а овде су наизменично покренути рамови. Такође, тамо је сваки различит што овде није случај. Разлику се и у материјалу, боји, димензијама, истиче Милена Зиндовић.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa