Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Породица стуб  политичке борбе
ТРИБИНА СРПСКОГ ПАТРИОТСКОГ
САВЕЗА У ШАПЦУ

Породица стуб политичке борбе

Српски патриотски савез одржао је у суботу трибину у просторијама Месне заједнице Доњи шор. Окупљеним грађанима изнели су свој програм и планове, док су Шапчани са руководством странке поделили своје проблеме.
-Централа ће радити на подизању инфраструктуре политичке организације СПАС, док ће све остало бити препуштено локалним организационим потенцијалима и људима који ће овде водити странку. Они тачно знају шта су потребе града Шапца и људи који овде живе. СПАС се, између осталог, залаже за јачање локалних самоуправа и за то да се политика изграђује одоздо, односно од људи са нивоа локалних самоуправа ка централи, а не да увек иду директиве одозго, рекао је Владан Глишић, члан Председништва СПАС-а.
Глишић је истакао да је СПАС нова политичка организација коју чине људи са доста политичког искуства.
То што се наша организација зове српска и патриотска је зато што то сматрамо нормалним у Србији, земљи српског народа. Такође, ми наш патриотизам сматрамо последицом кућног васпитања, ономе што смо у својим породицама научили а то је да је нормално да волите оне са којима живите, своје родитеље, укућане и ближње, па своје комшије, своје земљаке и људе који припадају нашем народу - рекао је Глишић.
Милисав Петровић, регионални координатор СПАС-а истакао је да су се у Повереништву у Шапцу окупили људи од угледа, а многи од њих имају озбиљног политичког искуства, али да су ту и они који су прву пут у политици, али имају велики углед у овој средини.
-Политика пристојности, националног концензуса, поштовања политичких конкурената и држања до принципа наше организације јесте нешто што много грађана овог краја препознаје као неопходно за наше друштво. Многи су спремни да те идеје и ту политику подрже, рекао је Петровић.
Највећа пажња на трибини посвећена је проблемима са којима се сусрећу породице, а посебно оне које имају децу са сметњама у развоју или инвалидитетом. Радован Тврдишић, члан Председништва СПАС-а, навео је да “бела куга” највећи проблем нашег друштва који је препознат и од власти и од опозиције, али да поред различитих мера које се предлажу и примењују нико није отворио суштинско питање овог проблема, а то је, сматра, модел друштва.
-Никада нећемо моћи да подигнемо наталитет у нашем народу док не будемо одлучили да напустимо потрошачки модел друштва и да почнемо да промовишемо породичне вредности као општедруштвену матрицу. Док потрошачки менталитет сваког човека учи да гледа свој себични мали и индивидуални интерес, породични модел друштва, за који се ми залажемо, учи нас солидарности, помоћи другом човеку и у таквом друштву људи постају битни од потрошачког комфора. Породични модел друштва учи људе солидарности у социјалној сфери, патриотизму у односу према држави, култури, идентитету и странцима и развија све слободарске традиције једног народа. Зато је СПАС политички актер који се залаже за враћање породичним вредностима а то није могуће док се не ураде и неке системске промене. Зато се ми залажемо за обнављање и устројавање институције Министарства за породицу као једног од стратешких и мега-министарстава у будућој Влади Србије. Такође је потребно установити и институцију „Заштитника породице“ која ће слично као нпр. Заштитиник грађана или Повереник за информисање бити контролни државни орган који би пратио и штитио све начине да породица као важан друштвени феномен, основа друштва, буде заштићена, рекао је Тврдишић.
Окупљенима се обратио и носилац листе у Шапцу Слободан Миша Обрић који их је позвао да СПАС подрже потписима, али и радом и саветима.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa