Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Дан првог просветитеља
Школска слава Свети Сава у шабачким образовним установама

Дан првог просветитеља

„На свим својим путевима знајте да прави буду путеви ваши и ноге ваше неће се спотицати, Свети Сава
Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа. Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Прослављан је све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране, 1990. године поново се обележава као школска слава. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.
Уз пригодан пригодан програм и ломљење славског колача у шабачким образовним установама обележен је Савиндан.
-Празник Светог Саве је посебно важна за нас, јер празнујемо значајну врлину људског рода, а то је далековидост. Када говоримо о свести и достојанству једног човека која често не зависи од онога што се може видети у садашњости, него много више од онога што може бити у будућности. Свети Сава је у свом роду, који је у то време окарактерисан као „варварски“ видео потенцијал и суштинску доброту у самом његовом језгру и то је узео као полазиште и изградњу оно што ми данас осам векова касније славимо - истакао је свештеник Никола Ковачевић и нагласио да је Сава вођен љубављу постигао духовни извор снаге, светлости и врлинама којима треба увек да тежимо.
-Христос је први рекао да су две највеће заповести љубити Бога свим срцем својим, али исто тако силно и човека. Свети Сава је испуњавајући ове две заповести ослободио дар божји оне далековидости која вреднује сваког човека, а особито оне који су нам најближи.
Школе отвореног срца
Идеја о манифестацији „Школе отвореног срца“ потекла је пре деценију од ученичких парламената Школе примењених уметности и Медицинске школе ”Др Андра Јовановић” са жељом да школску славу обележе у духу светосавља и даривања, отвореног срца као што су и насловили у називу своје идеје. На дан школске славе ове две образовне установе на платоу који их спаја организују дружење са суграђанима. Локалне пекаре и продавнице дарују намирнице, а преостала храна ове године је поклоњена Каритасу Шабац.
-Пре десет година Ученички парламент и тим за хуманитарне активности наше школе успешно се и данас реализује на Савиндан са комшијама из суседне школе. Ово је добар начин да се зближимо, сарађујемо и значајно је што негујемо пријатељство, доброчинство и тих врлина треба да будемо свесни сваког дана, не само на празник који слави Светог Саву. Са задовољством могу да кажем да локални предузетници радо учествују у нашим акцијама. Оно што је значајно је да манифестација има и хумани карактер, јер све што је прикупљено прослеђује се некој од организација, ове године је то Каритас - истакла је директорка Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ Биљана Ђукнић.
Плато који повезује две школе 27. јануара окупља људе добре воље, ученике, професоре и суграђане.
-Дружимо се, сарађујемо, размењујемо искуства, идеје и кроз ове активности негујемо праве вредности - рекла је Матић Емилија председница ученичког парламента Медицинске школе.
-Ово је идеална прилика за склапање нових пријатељстава, јер се на одморима ретко виђамо иако нас само плато дели - додала је Дуња Поповић, председница ученичког парламента Школе примењених уметности.
Православље у Галерији Школе примењених уметности
У галерији Школе примењених уметности у току је и светосавска изложба радова ученика под називом ''Православље''. Поставка је посвећена највећем догађају у историји Српске православне цркве, 800 година њене аутокефалности и обухвата преко 80 радова, насталих у различитим техникама примењене уметности и дизајна. Осим копија фресака манастирских задужбина породице Немањић, на изложби ће бити приказани радови у традиционалним техникама, али и у савременом уметничком изразу, кроз калиграфију, позлату, графику, керамику, колаже, вез и уникатно декорисан текстил.
-За изложбу акценат је стављен на орнаменту у архитектури средњовековних српских манастира. Традиционални украси су били полазиште, али смо их кроз различите технике и материјале као што су камен, дрво, текстил додали печат модерног. Ученици су стварали уз менторску подршку професора - појаснила је Мина Ступар, професорка.

Традиционални Светосавски бал шабачких просветних радника, у организацији Градске управе, одржан је у хотелу Слобода. На традицију пристуне је подсетила је Татјана Марковић, начелница Одељења друштвених делатности, а градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић рекао је да нас управо "традиција чини храбрим и богатим, и даје утемељење да данас и у будућности радимо добре ствари".
-Наш задатак је да школовање у Шапцу буде на високом нивоу и да омогућимо образовање за XXI век, као и модерну школу коју ће деца похађати у једној смени са обезбеђеним топлим оброком, часом физичке активности, али и свим оним што је неопходно како би уз наставни кадар стицали нова знања – појаснио је градоначелник Зеленовић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa