Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Пијаћа вода из црквеног дворишта
ДУБЉЕ

Пијаћа вода из црквеног дворишта

Захваљујући помоћи Скупштине општине Богатић, чешке Владе и великог броја мештана Дубља, лепо уређеној архитектури црквеног дворишта у овом мачванском селу (у центру), придодата је спомен чесма са великим количинама питке воде.
- Избушен је бунар дубине 84 метара. Извориште је обложено квалитетним каменом, а вода практично излази на све четири стране света. Изнад специјалних сензорских славина у плитком рељефу уклесани су ликови светаца: Свети великомученик Георгије, Прикопје (Прокоп), Свети великомученик Димитрије и Свети Трофим Никомидијски. Капацитет квалитетне воде за пиће са овог изворишта у црквеном дворишту је довољан да подмири бројне потребе, а ускоро очекујемо и његово званично пуштање у рад. Већ сада имамо доста корисника, каже старешина цркве у Дубљу Урош Живковић.
Разлог за означавање овог места, поред осталог и на овакав начин је недавно обележена 200 годишњица, изузетно значајног Боја на Дубљу (1815. година) која се већ по традицији одржава сваке године у овом селу. Свему треба додати и чињеницу да се у сеоској цркви налази спомен костурница у којој су смештене кости преко хиљаду војника (међу којима и чешких) српских и непријатељских, који тако после много година од Боја, почивају заједно.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa