Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Опасна изложеност  дуванском диму
ПРЕДАВАЊЕ У ШАБАЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

Опасна изложеност дуванском диму

Пуши између 35 - 37 одсто, одраслих (пунолетних) становника. Према истраживањима од 50 – 70 одсто је изложено дуванском диму, зависно од места – каже Прим. др сц. мед Биљана Килибарда
У календару здравља сутрашњи дан, 31. јануар, у Србији се већ дуже од две деценије традиционално обележава као Национални дан без дуванског дима. У Србији пуши трећина становништва, што је поражавајућа статистика. Иако се свакодневно апелује на штетност пушења, пушачи у просеку дневно конзумирају једну паклицу цигарета. Просечан пушач има 45 година. Запали осамнаест цигарета дневно и жели да остави пушење. Међутим, када се ова навика одомаћи, остављање цигарета је мучан и ретко успешан процес.
У сусрет Националном дану без дуванског дима , Канцеларија за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије и Завод за јавно здравље – Шабац, организовали су семинар - Национални курс прве категорије на тему: „Развој вештина здравствених радника за превенцију и одвикавање од пушења.“ Курс су водили еминентни стручњаци из Института за јавно здравље Србије. Био је намењен свим здравственим радницима и сарадницима из здравствених установа Мачванског округа.
-У Србији се редовно прати ситуација о заступљености пушења међу младим и одраслим особама. Задњих неколико година, смо спровели и међународно упоредива истраживања укључујући ученике основних и средњих школа. Подаци указују да је заступљеност пушења међу одраслом популацијом и даље висока. Пуши између 35-37 одсто, одраслих (пунолетних) становника. Посебно нас брине висока изложеност дуванском диму. Резултати истраживања здравља становништва говоре да је 50-70 одсто изложено дуванском диму зависно од места – рекла је Прим. др сц. мед Биљана Килибарда, из Канцеларије за превенцију пушења.
Статистика каже да је у периоду између 2013. и 2017. године у Србији учесталост пушача који користе дуван смањена, првенствено међу ученицима старости 13-15 година, за два одсто. Истовремено се истичу и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета. Посебно забрињава пораст учесталости истовремене употребе више дуванских производа или електронских цигарета и дувана.
-Пушење наргиле све је популарније међу младом популацијом, иако у највећем броју она садржи дуван. Добили смо податак да негде око четвртина ученика првих разреда средњих школа је пушило, односно пуши наргиле. Постоје заблуде да су оне мање штетне од цигарета, и да се проласком дима кроз воду филтeра умањује број токсичних материјала. Ништа боља ситуација није ни са електронским цигаретама које користи 6,2 одсто ученика 13-15 година (7,6% дечака, 4,8 % девојчица) – навела је др Биљана Килибарда.
У циљу смањена употребе дувана и изложености дуванском диму потребно је спровести читав низ мера, како би се младима омогућило доношење здравих избора. Једна од мера је едукација, посебно када се ради о новим појавама и за које не постоји довољно знања. Поред тога, потребно је спровести законске стратегије у окружењу, које ће пушење учинити мање социјално прихватљивим.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa