Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Ко све може да мења град?
Мини конференција Мењам свој град

Ко све може да мења град?

Иницијатива Мењам свој град угостиће релевантне актере у пољу грађанских иницијатива и одговорити на питања ко, како и под којим условима може да мења град. У оквиру нове стратегије за младе града Шапца, један од најважнијих стубова јесу и грађанске иницијативе, које се односе на све врсте удруживања грађана
Мини конференција Мењам свој град: ЕВО КАКО! ће се одржати 31. јануара од 18 до 20 часова у медијатеци у Народном музеју Шабац, као први у низу догађаја који пружају помоћ у знању свима који прижељкују друштвену подршку, онима који раде на промени свог окружења и свима који желе да се укључе, али нису сигурни како. Први догађај окупља младе из школских парламената, представнике USAID Government Accountability Initiative (GAI) и Траг Фондације која већ 20 година ради на оснаживању иницијатива које потичу непосредно од грађанки и грађана проф. Ивану Колаковић и Тамару Којић CEO Mokrin House и коауторку Рок кампа за девојчице.
Идеја је да се створи формат мини конференције за представљање различитих начина реализације идеја, кроз представљање примера добрих пракси, институционалног и ванинституционалног ангажовања, да се прикаже спектар различитих тема којима се грађанске иницијативе баве, али и да се пронађу начини за стицање знања и финансијских средстава, како би се заједнички радило на активирању различитих делова друштва на територији Мачванског округа.
-Имам утисак да се активизам најчешће везује само за протесте – али активности грађана обухватају широко поље деловања – од школских парламената, кућних савета и савета месних заједница, преко грађана организованих око појединачних акција попут чишћења снега, меморијализације битних догађаја, до акција заговарања, учешћа у доношењу стратегија и локалних акционих планова до мобилисања најшире јавности ради измена државних или међународних политика, као што је случај са антиратним акцијама или све актуелнијим – предлозима решења у вези са климатским променама, речи су Марије Ратковић, помоћнице градоначелника за питања младих.
Мењам свој град је догађај који се разликује од других јер укључује у једнакој мери младе као и експерте – тако ће о школским парламентима говорити Урош Ракић студент Стоматолошког факултета, бивши председник школског парламента и Сара Стојићевић ученица Медицинске школе, а после приказаног филм који је настао у пројекту школских парламената у Сомбору обратиће се Ивана Цукавац из УСАИД и консултант Леополда Роллингера који су били непосредно укључени у реализацију овог по свему необичног пројекта у нашој земљи. Професорка Ивана Колаковић на предавању Како постати еко херој? представиће еко-иницијативу Трасх Херо, пројекат настао на Тајланду 2013. године са циљем да се на локалном нивоу суочи са проблемом дивљих депонија и нелегалним одлагањем смећа. Награђивана активисткиња Тамара Којић представиће своје почетке који датирају од учешћа у школским парламентима и покренула је велику иницијативу Километар косе која је правила перике за децу која су због болести или медицинског третмана остајала без косе, и део је оснивачког тима Рок кампа за девојчице, пројекта у оквиру ког и даље оснажује девојчице.
На конференцији ће се представити и тим финалистикиња на такмичењу Светионик знања, који чине четири шабачке средњошколке Сара Крсманић, Марија Крстић, Невена Митрашиновић и Николина Чајић. Њихов пројекат Taste the BUNT, бави се оснаживања активизма младих и стварањем медијских садржаја намењених младима. Оне ће одмах после Шапца, свој пројекат представити на Златибору од 1. до 3. фебруара пред средњошколцима из 15 градова Србије и стручним жиријем.
Кратко и практично предавање о активизму одржаће и Светлана Радосављевић из Траг фондације која има дугогодишње иксуство финансирања грађанских иницијатива, уз нагласак на оснаживање младих да се пријаве за сталне конкурсе донатора.
-Знам да пуно суграђана има јако добре идеје али ми желимо да покажемо да постоји пуно изазова у реализацији, а град Шабац ће од ове године осим финансијске помоћи пружати овај вид подршке – у отварању могућности ка додатном финансирању кроз повезивање са релевантним регионалним и међународним фондацијама, и кратким и ефектним предавањима за стицањем знања и практичних вештина, закључила је Марија Ратковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa