Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Партиципација  у образовању,   педагошки (п)огледи
Стручно научни скуп

Партиципација у образовању, педагошки (п)огледи

Одељење за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Педагошко друштво Србије организовали су научно стручни скуп, који је одржан у оквиру Сусрета педагога са темом „Партиципација у образовању – педагошки (п)огледи“.
Научно стручни скуп је реализован 24. и 25. јануара 2020. године на Филозофском факултету у Београду веома успешно.
Плеанарна излагања у Амфитеатру Георгије Острогорски су одржали: професор др Дејвид Фрост из Велике Британије, доц др Владета Милин и професор др Јелена Врањешевић запослени на Филозофском факултету у Београду. Кроз четири тематска подручја у петак је одржано 36 излагања различитих аутора а у суботу су представљени и радови шест аутора у оквиру постер секције. Постер секција је ове године по први пут организована у оквиру овог стручног скупа.
Учешће у раду и реализацији скупа имала је Биљана Дробњак, педагошки саветник, запослена у Шабачкој гимназији. У суботу 24.1. Биљана Дробњак је своје излагање „Врсте, облици и активности ученичке партиципације у заједници којој припадају у педагошкој литератури и искуству ученика“представила заинтересованим колегама, а у суботу је говорила о другом раду у постер секцији „Улога педагога у развијању и унапређивању компетенција за партиципацију и одговорно учешће ученика у друштву“.
Циљ скупа је био да се размотре најновија научна сазнања релевантна за партиципацију различитих актера у васпитно образовним институцијама у одлучивању о питањима у вези са наставом и свим другим активностима, затим да се размене и сагледају искуства о партиципацији, као и да се препознају улоге и одговорности педагога у подстицању партиципације. Неформална дружења у паузама омогућила су учесницима бољи увид у теоријска односно практична достигнућа, прилику за сарадњу и реализацију нових пројеката.
„Овакав и слични Сусрети са колегама увек могу бити добра прилика, за нова сазнања, за усавршавање и компарацију сопствене праксе са искуством других колега и оних који се баве теоријом али и оних из праксе. Ја сам говорила о резултатима свог рада са ученицима из Шабачке гимназије и њиховим запажањима о учешћу ученика у друштву, заједници, као и која је улога просветних радника у мотивисању ученика да партиципирају.
Осећај када говорите пред публиком која је стручна и заинтересована да вас чује, као и да вам упути и критике и похвале и то на Факултету где сте завршили и основне и последипломске студије за мене је увек непоновљиво и драгоцено искуство“ рекла је Биљана Дробњак.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa