Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Светосавска изложба у Културном центру

Стваралаштво будућих уметника

Полазници Школе сликања и цртања у Културном центру коју води др Драган Марковић Маркус, шабачки академски сликар, четврту годину представљају своје стваралаштво на традиционалној Светосавској изложби. Поставку чини више од 60 радова полазника узраста од 7 до 18 година у различитим техникама, мотивима и ликовног сензибилитета, од цртежа, слика и скулптура до насталих у протеклих дванаест месеци.
-Ликовна активност је подстицајна за психичке процесе, посебне деце. Кроз ликовни израз дете исказује своје емоције, ставове, своје схватање света. Чинећи то, оно ће се временом научити упорности, стрпљењу, вредновању свог али и туђег рада, социјализацији. Све су то битни конститутивни елементи будуће самосвојне и морално зреле личности. Управо из тих , психичко и емоционално развојних последица, приступ сваком полазнику је прилагођен његовом узрасту, таленту и тренутном интелектуално - емоционалном статусу. Својим приступом, заснованим на вишедеценијском искуству, уметничком и педагошком, доприносим да се сваки полазник осећа комфорно и ослобађајуће, како би своју креативност неспутано испољио кроз, пре свега, игру са ликовним материјалом. Код старијих узраста, које припремам за полагање пријемних испита на ликовним академијама, акценат је, поред подразумеваних ширих погледа на уметност уопште, на овладавање цртања и сликања студије људске фигуре. Ми не знамо да ли ће сва та деца остати у пољу ликовне уметности као ствараоци; неки сигурно хоће, али својим знањем стеченим личном праксом, засигурно ће развити љубав и поштовање према уметности. Уз дигиталну, ликовна писменост се већ манифестује као неопходни атрибут савременог човека - рекао је др Драган Марковић Маркус.
На изложби су и радови неколико полазника који су, у предходној години, добили значајне републичке награде: Андреа Кабић, Хелена Остојић, Коста Мијановић. Специфичност школе је у њеном трајању током целе школске године и могућност уписа у било ком периоду.
Поставка је отворена до 3. фебруара у галерији Културног центра.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa