Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Празник љубитеља опере
Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић"

Празник љубитеља опере

Музичка и едукативна манифестација, Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић". Намењено младим уметницима. Признати жири. Ученици МШ „ Михаило Вукдраговић“ из класе мр. Мирјане Пантелић, професора соло певања освојили су престижне награде
Међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић" је значајна музичка и едукативна манифестација и једно од најзначајнијих оперских такмичења у овом делу Европе. Намењено је младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. Основано је 2004. године у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу и до 2015. године се одржавало у оквиру активности Музичке школе, а касније Музичког друштва "Станковић". Затим, услед изузетног пораста важности и значаја, такмичење је морало да потражи новог домаћина, те се тако од 2016. године одржава под окриљем Културног елемента, који уводи низ организационих и уметничких новина и који такмичење премешта из сала музичких школа у свој садашњи дом, Задужбину Илије М. Коларца.
Бесплатни дани опере под слоганом „Победа која значи“ одржани су од 23 до 26. јануара у Задужбини Илије М. Коларца. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. На овогодишњем такмичењу, седамнаестом по реду, београдској публици представило се више од 100 младих соло певача из десетак земаља: Немачке, Србије, Грчке, Турске, Хрватске и др.
Ученици МШ „ Михаило Вукдраговић“ из класе Мр. Мирјане Пантелић, професора соло певања, недавно су освојили висок број бодова и престижне на овом такмичњу.
Милица Лолић 4. разред средње школе освојила је I1 награду и била најбоља у првој категорији, а Матија Арнаутовић 2. разред средње школе освојио је II3 награду и такмичио се у преткатегорији Б (средња школа). Клавирска пратња била је Милица Зидарић.
До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.
Жири који је оцењивао ове категорије чине професори и истакнути оперски уметници из Хрватске, Словеније и Србије: Сања Ерцег Врекало , Јерица Рудолф , Катарина Симоновић Иванковић.
Главна награда је солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине. Поред тога организатори су припремили и бројне новчане награде.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa