Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Каква сетва такви усеви
ТРЕНУТНО СТАЊЕ ОЗИМИХ УСЕВА

Каква сетва такви усеви

На подручју које прати наша ПССС Шабац, под пшеницом је посејано око 19000 ха, нешто мање него прошле године. Тренутно стање усева је различито од парцеле до парцеле. Па можемо рећи, каква сетва такви усеви.
Недостатак падавина крајем лета условио је тешку обраду земљишта, те је она била отежана и ако се изводило орање било је грубо и јако тешко за припрему, како би сетва била изведена како треба. Чекајући тако падавине и сетва се продужила , па је посејано око 30% површина у оптималном року.
Ницање је било неједнако и споро. Касније падавине и више дневне температуре необичне за то доба године, условиле су да усеви не мирују, вегетација се наставила и самим тим ситуација на засејаним површинама се поправила. Тако да има сада и до 85% парцела које су бокорале и доброг су кондиционог стања, што обећава бољу слику усева на пролеће.
За сада влаге има довољно у том површинском делу што не угрожава младе биљке. Снежни покривач би био јако пожељан, штитио би биљке од ниских температура и голомразица, био извор влаге. За сада усеви нису имали штете од ниских температуре, нису биле толико ниске да би нанеле штету.
Пшеница је из породице трава што говори о њеној издржљивости, односно добром подношењу ниских температуре, које могу ићи и до -15 ⁰Ц . У наредном периоду када наступи пораст температуре, биљке излазе из фазе мировања и прелазе у фазу пораста у стабло односно влатање, тада је биљкама потребан азот јер формирају принос и то лако приступачни како би могао одмах да се усваја, зато препоручујемо КАН или АН. Потребна количина се одређује сада Н-МИН методом, и то може у нашој лабораторији да се одради доношењем свежег влажног узорка око 1кг са 30 цм. Дубине.
Доношењем оваквог узорка могу се и остали параметриплодности одрадити. Пољопривредници морају своје парцеле прегледати, да ли има напада глодара или болести и то више пута у току вегетације а не само када треба да жању.
Погрешно је мишљење како кажу пољопривредници да је већа штета када се гази него када се ради правовремена и адекватна заштита. Са прихраном не треба журити јер су биље неразвијене односно коренов систем је мали, нежан, не може усвајати хранива и она ће се испрати, најпре се прихрањују усеви посејани на време и који су прешли у фазу пораста и тако даље како је сетва каснила и ти усеви се прихрањују касније. Прихрана не треба да почне пре половине марта и то у два наврата. Прво 2/3 а после 20 –так дана остала препоручена количина азота.
Дипл. инг Светлана Златарић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa