Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Пожељан  “снежни јорган”
ПШЕНИЦА ДОБРО НАПРЕДОВАЛА

Пожељан “снежни јорган”

Стручњаци кажу да јутарња голомразица неће оштетити младе биљке пшенице, које су у односу на прошлу годину никле радије, без обзира на кашњење у сетви, пре свега због лоших услова за припрему земљишта
Пшеница је крајем прошле године сејана у различитим периодима и ван оптималног рока, пре свега због изузетне суше која је онемогућила квалитетну припрему земљишта. Стручњаци у овој области рада се слажу да се морала применити редукована обрада и припрема земљишта за сетву, а тек касније стигла је каква- таква киша и олакшала ове важне послове у пољу. Било како у Шабачком крају је засејано око 20.000 хектара пшеницом, што је уобичајена површина. С друге стране у Србији се према речима бољих познавалаца, последњих седам година засеје од 550.000 до 650.000 хектара хлабним зрном. Исти истичу да је ове године засејано из разноразних разлога за 100.000 хектара мање, али да се то неће одразити на макро-економску стабилност земље. Чак шта више неки агроекономисти тврде да ће пшеничног зрна осим за домаће потребе бити и за извоз.
- Пшеница је добро напредовала и могу рећи надокнадила евентуални заостатак у време периода сетве. Већина њива се зелени и мислим да чести мразеви, без обзира на недостатак снежног покривача неће нашкодити младим биљкама, каже Светлана Златарић из Пољопривредне, саветодавне и стручне службе у Шапцу.
Хладноћа не спречава ратаре да обиђу своје њиве, а они који су доста сејали и ван оптималног рока кажу да се то за сада не види на усеву.
- Рекао бих да је пшеница боље напредовала него прошле године у истом периоду. Обрада земљишта је заиста била тешка, готово немогућа. Искористили смо период одмах после слабе кише, али и то мало је било довољно. Сада се пшеница зелени, веома је добро напредовала и надам се да ће уз каснију ваљану прихрану дати добар принос. Остаје нам још да се надамо доброј цени, будући да ни улагања сасвим сигурно неће бити мала, каже Драгорад Мисојчић, угледни домаћин из Шеварица.
Ратари су већ одавно схватили да је пољопривреда уопште, а поготово гајење пшенице “фабрика под ведрим небом”, а од њиве до трпезе дугачак пут. На крају закључују да би у овом моменту “снежни јорган” био пожељан за пшеницу, не само ради заштите од мраза, већ и изузетно важне влаге у земљишту.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa