Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Култура основа сарадње две земље
Амбасадор Краљевине Норвешке у Шапцу

Култура основа сарадње две земље

Прва посета амбасадора Краљевине Норвешке у Шапцу. Представљене активности локалне самоуправе, економски потенцијали, инфраструктурни пројекти, енергетска ефикасност, културне активности и садржаји
После разговора са званичницима града посебно сам импресиониран економским развојем Шапца заснованим на заштити животне средине, иновативним економским планом и потенцијалима за развој малих и средњих предузећа. То је одличан начин да се подстакне даљи развој економије и просперитета заједнице. Стратегија треба да буде далекосежна и окренута ка будућности. Потребно је да привредници свој рад базирају на новим идејама, али то не мора да има лош утицај на животну средину. Током састанка сам сазнао да Шабац има добре идеје како да се превазиђу одређени проблеми и како да се на позитиван начин искористи обновљива енергија. Културна сарадња је основ за даље унапређење односа између наше две земље. Посебно сам захвалан Удружењу „Норкут“ што јавност у Шапцу упознаје са норвешком културом и почаствован само што у граду због Фестивала филма - поделио је своје утиске о боравку у Шапцу амбасадор Краљевине Норвешке Јeрн Јелста након званичног сусрета у Дуњића кући са представницима града.
Током састанка Његовој екселенцији представљенe су активности локалне самоуправе, економски потенцијали, инфраструктурни пројекти, енергетска ефикасност, културне активности и садржаји града. Заменик градоначелника Душан Костадиновић истакао је да посета званичника пријатељске земље представља прилику за размену идеја и стварање основа за различите видове сарадње.
-Сарадња власти и цивилног друштва значајна је у свакој заједници и то је пракса коју негујемо и у нашем граду. Једна од тих организација је и Удружења грађана „Норкут“ која се заснива на повезивању две земље. Његовој екселенцији смо представили наш град и његове знаменитости, привреду и културу. Као град који предњачи у многим областима, али и баштини богато културно-историјско наслеђе, и те како имамо чиме да се похвалимо. Сигуран сам да ће наш сусрет, уједно, бити и добар темељ будуће сарадње - појаснио је Костадиновић.
Након званичног сусрета са градским челницима амбасадор Јелста је обишао Северозападну радну зону и Сава парк, установе културе и Библиотеци шабачкој уручио донацију у виду књига, а потом је званично отворио Фестивал норвешког филма у Музеју шабачких Јевреја који је реализован уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке и Норвешког филмског института, у организацији Удружења грађана „Норкут“.
-Као младој организацији која тек треба да оствари пун потенцијал и афирмацију веома нам значи што су наше активности запажене. Уз неговање пријатељства између Норвешке и Србије циљ нам је промовисање позитивних вредности и сарадња у области културе. Захвалан сам на подршци коју смо добили од амбасадора Норвешке, као и Градске управе града Шапца - навео је Никола Марковић председник Удружења грађана „Норкут“.
M. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa