Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Само извиђачи  враћају децу природи
ПРВИ ЧОВЕК ТУРСКИХ СКАУТА
ПОСЕТИО ШАБАЦ

Само извиђачи враћају децу природи

Шабац има 108 година дугу историју извиђаштва. Жеља је да се извиђачима врати некадашњи значај
Директор Секције Министарства за националну едукацију, Скаут асоцијације и Природњачке културне асоцијације Турске Ердан Гулоза данас је посетио Шабац, у оквиру обиласка одреда извиђача Мачванско колубарског региона. Пријем за госта у Градској кући уприличио је члан Градског већа Божидар Катић, а састанку су присуствовали и представници шабачких одреда извиђача.
-Срећан сам што сам дошао у Србију и Шабац. Ово је леп град, нема буке ни гужве. Сви су фини и љубазни и то ми се свиђа. Чуо сам само лепе ствари о Савезу извиђача Србије. Данас сам упознао неке нове људе и сигуран сам да ћемо наставити да се дружимо, јер сви извиђачи су пријатељи, рекао је Ердан Гулоза.
Шабац има 108 година дугу историју извиђаштва. Жеља је да се извиђачима врати некадашњи значај.
-Све оно што представљају извиђачке организације данас је много важније него некада. Деца су раније живела у складу са природом, а сада готово да немају додир са њом. Скаутске организације су оно што их може вратити у природу, да науче да запале ватру, направе логор, да није страшно спавати у шатору. Томе их могу научити само ивиђачи и нико други. Ми као локална заједница, са нашим извиђачким одредима, покушавамо да поново оснажимо извиђачку организацију, како би окупила нашу децу и извела их у природу, рекао је Божидар Катић.
Успостављање сарадње са извиђачким организацијама из других држава треба да допринесе упознавању са вршњацима других нација и вероисповести и стекну пријатељства за цео живот. Посета би требало да донесе конкретну сарадњу између извиђачких организација Шапца и Анкаре.
-Чланови Извиђачке организације Града Шапца труде се да задрже своје место на извиђачкој мапи Србије, али и шире. Гост из Турске се упознао са нашим начинима рада и уједно смо сагледали могућности о даљој сарадњи између наше две извиђачке организације, рекао је Пера Трајковић, председник Савеза извиђача Србије.
Шабац је осамдесетих година имао око 3.000 извиђача. Многи од њих стекли су нераскидива пријатељства по целом свету, а која и данас трају.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa