Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Ванредно у Хитној
ТЕЖАК ДАН НА ПОЦЕРСКИМ ПУТЕВИМА

Ванредно у Хитној

“Када стигне позив да се догодио судар са више повређених истог тренутка све наше доступне екипе излазе на терен. Колико год дуго радили и шта год видели, никада се нећемо навићи на децу и труднице којим су угрожени животи”, сложни су запослени у Хитној
Прошла среда била је један од тежих дана за хитне службе у граду. Готово истовремено догодиле су се две тешке саобраћајне незгоде. Укупно седам повређених, од чега троје веома тешко.
Први судар догодио се у Бојићу. Журећи да одвезе супругу на порођај, младић је изазвао судар, а двадесетдвогодишња трудница и његова мајка су задобиле тешке повреде. Обе жене су превезене у Београд и још увек су животно угрожене. Нажалост, изгубили су и бебу.
Други судар био је у Метлићу. Два човека су тешко повређена. Један од њих са тежом повредом кичме.
За запослене у Хитној помоћи у Шапцу ово је био један од најстреснијих дана у последње време. Обе дежурне екипе у оба санитетска возила изашле су на лице места у Бојић.
Призор који су тамо затекли био је језив. Аутомобил у каналу са тешко повређеном трудницом напред и исто тако повређеном женом позади. Ватрогасци су позвани да помогну у вађењу повређених из аутомобила, али пре њих један мештанин је својим трактором извукао аутомобил из канала, па су лекари и техничари успели да дођу до животно угрожених жена.
Када су повређене из ове незгоде збринули кренули су ка месту друге и негде у Варни се срели са аутомобилом који је повезао повређене из Метлића.
-Када стигне позив да се догодио судар са више повређених истог тренутка све наше доступне екипе излазе на терен. Конкретно, у овом случају, затекли смо стравичан призор. Неколико повређених, од тога су две жене животно угрожене, а једна од њих је трудница. Имале су велике отворене преломе и крварења. Треба остати прибран у таквој ситуацији и фокусирати се на решавање проблема. Јако је битно имати добру и уиграну екипу која зна шта и како треба радити како би се одмах ту на терену пружила најбоља медицинска помоћ, да би исход на крају био што бољи, објашњава др Александар Божић, вођа тима који су чинили још и др Перо Тадић, техничари Живко Мушицки и Дејан Петровић и возачи Синиша Поповић и Горан Марковић.
-Колико год дуго радили и шта год видели, никада се нећемо навићи на децу и труднице којим су угрожени животи, сложни су запослени у Хитној.
Док су на терену сва пажња усмерена је на то да посао што боље обаве. Стрес их, кажу, стигне тек касније, а свако има своје начине да их превазиђе.
Два санитета и две екипе нису довољне за територију и број становника које Хитна помоћ покрива. Наравно, решење овог проблема није на њима. Министарство је ограничило запошљавање, а и нове санитете добили су изгледа сви сем Шапца.
Да проблем буде већи, ту си и “дежурни” пацијенти. Много је хроничних болесника који не попију редовну терапију и чим осете тегобе зову Хитну. Прву помоћ коју од њих добију, такође је редовна терапија коју и сами могу попити. Ту су, затим, и они који не желе да чекају код изабраног лекара па такође иду у хитну. Тако постоји реална опасност да витално угрожени пацијенти не могу да добију помоћ на време јер су екипе заузете око неког ко само треба да попије прописану терапију.
-Током разговора телефоном лекар процењује ситуацију и одради се иницијална тријажа. Уколико је особа покретна и доктор процени да није животно угрожена саветујемо да дођу код нас у службу како би добили терапију и како би их пропратили наредни временски период и ако треба даље упутили код лекара специјалисте, наводи др Божић.
Запослени у Хитној истичу да имају протокол по ком поступају и који морају да поштују. Протокол подразума да узму податке пацијента, као што су адреса на којој се налази и број телефона, али и годиште. Тако да, често мишљење да лекари питају колико неко има година како би по томе проценили да ли ће изаћи на терен није тачно.
Лекари апелују и на возаче да прилагоде вожњу условима пута и временским приликама. Променљиво време утиче на пажњу и тада се догађа већи број саобраћајних незгода.

Без одговора из Болнице
Много посла тог дана имали су и запослени на Ургентном пријему Опште Болнице “Лаза К. Лазаревић” где су довезени сви повређени из ове две незгоде. Желили смо да на овај начин и њима одамо признање за труд ипак на захтев за разговор са њима нисмо добили одговор од менаџмента Болнице.


Апел: Поштујте ротацију
-Велики проблем нам је што други возачи не реагују на наше ротације и сирене. Кроз сам град, најтеже је са пешацима. Када им је зелено не обраћају пажњу ни на шта другу. Лагано прелазе преко пешачког док ми јуримо да неком спасемо живот или имамо животно угроженог пацијента у санитету. Ако пратимо полицију, ситуација је потпуно другачија. Тада се сви склањају, наводе запослени у Хитној.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa