Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Смртоносна круна
РАЗГОВОР ПОВОДОМ НОВОГ КОРОНА ВИРУСА:
ЕПИДЕМИОЛОГ ДР НЕБОЈША СОФРАНИЋ

Смртоносна круна

Већина оболелих имала је блаже симптоме него код МЕРС-а и САРС-а. Али, код имунокомпромитованих, отежано је дисање, присутни су респираторни симптоми са болом у грлу и могуће ширење на доње дисајне путеве и плућа са евентуалним смртним исходом. Већ су пронађени ефикасни лекови, а у току је рад на прављењу вакцине. Код нас нема оболелих особа нити идентификованог вируса
Корона вирус припада групи вируса чија је заједничка карактеристика да приликом посматрања под микроскопом изгледају као круна (lat. corona – круна). Први пут су изоловани 1962. године и доказано је да проузрокују обољења код сисара и птица. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половину свих респираторних инфекција код човека. Клиничка слика креће се у распону од благих прехлада до акутног респираторног синдрома.
О новом корона вирусу који је регистрован у граду Вухан на истоку Кине протеклог петка разговарали смо са епидемиологом из Завода за јавно здравље Шабац, др Небојшом Софранићем.
У питању је нови из групе корона вируса, који, очигледно, мутирају?
- Да, ради се о групи респираторних вируса. Сви вируси имају мутације, прилагођавају се човеку, а човек њима. Корона вирус је мутирао 2003. године у САРС, од кога је умрло 774 особе. Такође, 2012. регистрован је још један, МЕРС, у Саудијској Арабији, који је однео 1.200 људских живота. Ово је трећи пут да се јавља мутација корона вируса, у граду Вухан, у Кини. Подаци добијени епидемиолошким истраживањем указали су да је заједничка карактеристика свих оболелих била изложеност на једној рибљој пијаци у граду Вухан. У Кини је 7.800 људи оболело, 170 умрло, а у 18 земаља изван Кине има 98 оболелих. Забрињава податак да је осам особа оболело од интерхуманог ширења.
Да ли је узрок у конзумацији меса оболелих животиња?
- То су први случајеви. Сматра се да су оболели конзумирали термички необрађено месо неких животиња. Корона вирус присутан је и у животињском свету, а када дође до комбинације тог животињског вируса у људском телу, он мутира, направи нову варијанту коју други човек не препознаје, нема имунитет на њу и због тога постоји могућност интерхуманог преноса.
Путовањима се вирус шири?
- Негде око три милијарде путовања било је до кинеске Нове године, што је убрзало ширење вируса. Предузете су мере на граничним прелазима, првенствено авионског саобраћаја. Ко долази из Кине бива упозорен на респираторна обољења и добија препоруку да се јави лекару, а они који долазе из Вухана покрајине Хубеј добијају упут од граничног инспектора да се јаве Заводу за јавно здравље који се налази на локацији на коју иду.
Код нас, хвала Богу, нема забележених случајева инфекције?
- Ми нисмо имали код нас таквих случајева, али смо ишли на гранични прелаз Мали Зворник 28. јануара, да прегледамо групу кинеских туриста која је била на пропутовању. Сви су имали маске. Радили смо термометрију, мерење температуре безконтактним детектором. С обзиром да нико није имао температуру вишу од 37, 5, нису изоловани. Иначе, у случају повишене температуре, кијавице, кашља, респираторних тегоба, процедура је изолација у просторију Хитне службе, а особа се санитетским возилом допрема до Инфективног одељења. За сада немамо оболелих особа нити идентификованог вируса.
Како да се заштитимо од евентуалне инфекције? Да ли су безбедни кинески шопови?
- Апсолутно. Радници који раде у кинеским шоповима живе у нашој околини, а сви који допутују из Кине, уколико имају симптоме инфекције, биће упућени нама. Из тог разлога, међународни саобраћај не сме бити ограничен. Постоји слобода путовања. Сезона је респираторних обољења, односно обољења грипа и не можемо паничити уколико неко кине, или се накашље. Битно је да се они који дођу из подручја где је велики број оболелих ставе под здравствени надзор у року од 14 дана, колико се сматра да је максимална инкубација. Корона је потенцијална, а грип тренутна опасност.
Дакле, корона вирус се не преноси путем предмета?
- Не. Сви вируси су осетљиви у спољној средини. Преносе се путем Флигеових капљица, или блиског контакта. Важно је опрати руке убрзо после кијања, или кашљања, јер вирус може да остане од 5 до 10 минута на рукама.
Како се манифестује?
- Већина оболелих имала је блаже симптоме него код МЕРС-а и САРС-а. Али, код имунокомпромитованих, отежано је дисање, присутни су респираторни симптоми са болом у грлу и могуће ширење на доње дисајне путеве и плућа са евентуалним смртним исходом. Већ су пронађени ефикасни лекови, а у току је рад на прављењу вакцине. Технологија у служби медицине доста је напредовала.
Има ли места паници?
- Нема разлога за панику. Једино је потребан опрез за наше путнике који путују у Кину. Они би требало да размисле о одласку, а пожељно је да не иду. То је једина реална опасност.
Шта бисте поручили нашим читаоцима?
- Имамо званичне препоруке: Избегавање боравка у просторијама где је присутан већи број људи, избегавање контакта са особама које имају симптоме респираторне инфекције, редовна хигијена руку, избегавање путовања у подручје града Вухана, а путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције, требало би да се обрате свом лекару уз напомене о путовању. Имали смо особу која је дошла из Шангаја преко Москве. Није задржана на граничном прелазу, али је дошла код нас у Завод. То је изузетно важно - да људи имају самосвест, да брину о свом здравственом стању и евентуално предупреде неке појаве. Ми смо у сезони инфекције грипа, пријављена је епидемија и широко је географски распрострањена. То је оно што нам се дешава.
Подаци које сте изнели биће другачији у време када изађе наш број?
- Да, недељно се десетоструко увећава број оболелих на светском нивоу, с тим што је 98 ван Кине. Он ће све спорије расти, доћи ће до неког платоа и онда ће се смањити број оболелих. За сада још увек расте.

ПРИЈАВЉЕНА ЕПИДЕМИЈА ГРИПА
Сада је сезона грипа. Од прве недеље јануара у сталном је порасту број оболелих. Податак од 20. јануара за претходну седмицу је 772 оболеле особе, од 27.јануара износи 1.405, а од 2. фебраура 2.313. Пријављена је епидемија у Мачванском округу. Највише је оболелих у Лозници, па у Крупњу и Шапцу, а у осталим општинама је далеко мање.


ВИРУСИ КОНСТАНТНО МУТИРАЈУ
„У питању су генетске промене на вирусима, као и у људском организму. Наше ћелије константно имају генетске измене, а вирус се прилагођава свом домаћину и мутира. Вирус грипа типа А највише мутира. Зато се за сваку годину прави нова вакцина.“
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa