Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Кроз визир (младог) пољопривредника
Први Међународни сајам воћарства,
виноградарства и повртарства

Кроз визир (младог) пољопривредника

Вођени идејом и (не)познавањем области пољопривреда упутили смо се се на Први Међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства, Агро Белграде 2020. Почетно, не баш пријатно изненађење дочекало нас је већ на паркингу, када смо видели значајан број слободних места, потпуно неуобичајено за сајамске догађаје. Истовремено, није било истакнутог обавештења да је у току међународни сајам, скуп који именом указује на много излагача и намеће велика очекивања посетиоцима. Видљивије су биле најаве за предстојеће скупове на Београдском сајму. Тек на улазу у велики халу један уочили смо прво обавештење о текућој манифестацији.

Искорак у затворен простор донео је нове, опет неочекиване погледе. Део предвиђен за предавање окупио је солидан број људи који су пажљиво слушали домаће и стране стручњаке из области виноградарства (тема „Аутохтоне и регионалне сорте винове лозе). Ипак, у главном сајамском простору није било ничега што би нас импресионирало попут претходне слике. Иако је неоспорно да је то био радни дан, у двомилионском граду, очекивало се свакако више посетилаца. Истовремено, ни понуда није достигла ниво који ће импресионирати ни присутне, нити привући нове.

Први сајам у Београду
Уколико се осврнете на назив „Међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства“, свакако најпре очекујете спектар боја, мириса који испуњава дворану, не сумњајући у мноштво готових производа, док пољопривредна механизација, свакако није неочекивана у таквим претпоставкама, али не и доминантна. Међутим, суочили смо се са дисбалансом очекиваног и фактичког. Пољопривредна механизација је апсолутно најзаступљенија, а из остатка понуде, тек по неки расадник, произвођач са продуктима рада (мед, вино, ракија и сиреви). Овакви штандови могли су се избројати врло брзо. Квантитет срећом није био пропорционалан квалитету. Међу лицима с друге стране штанда пронашли смо много познатих, поздравили су нас представници излагача који редовно излажу и на шабачком Сајму пољопоривреде. На овом подручју могао се осетити укус сира са сушеним смоквама, брусницом и нуђени су на пробу слични производи на бази моцареле са егзотичним додацима. За љубитеље месних производа, као деликатес била је печеница од мангулице, близу су своје позиције заузели вегапчићи, вегански ћевапи. Интересантан производ за особе које желе да се хране другачије.

На ред је потом стигло сушено воће. Реч не сугерише занимљивост, међутим драж су дале две врсте, односно два начина сушења. Гошће из Русије су презентовале процес који подразумева сушење плода на температури од највише 45 степени, а тек потом се воће обликује како би у крајњој форми попримило облик штапића. На другој страни своје методе изнео је домаћи пољопривредник који је нагласио да се труди да све врсте воћа које има у свом домаћинству осуши, на овдашњи начин. Једино што их спаја су недостатак шећера и укус.

Нисмо занемарили понуду пољопривредних и прикључник машина. Међутим, иако је сајам намењен превасходно пољопривредницима, општи утисак који смо понели из престонице је да су само искусни произвођачи могли да у потпуности искористе потенцијал понуде и пронађу неопходно за своје потребе и прошире своје знање, искуства. Лаици тешко да би се упустили у авантуру производње неке од пољопривредних култура вођени виђеним на Сајму.

Попусти и иновације
Сајамски попусти нису изостајали, али и поред тога чини се да је куповина била „резервисана“ за оне са већим буџетом. Уколико би рангирали понуду апсолутни победник у категорији најинтересантнијих били би дронови за заливање, као и соларни панели, што имплицира да је неопходно добро познавање материје са буџетом који дозвољава набавку овакве врсте опреме. Свакако је похвално да је и престоница добила Сајам који би у будућности могао да буде пандан чувеном Новосадском, али и да је Шабац у току са дешавањима када је пољопривреда у питању.

Неретко наводимо да је пољопривреда велики потенцијал за развој земље и да је потребно више младих да се укључи у ову област. Будућност припада генерацијама које долазе, а управо они повезани су кроз Мрежу младих пољопривредника Србије. Осим штанда на Сајму учествовали су и на трибини „Агро каријера - Млади фармери Србије“. Нажалост, како је скуп био наредног дана пропустили смо да чујемо шта млади агрономи, студенти и произвођачи мисле о актуелним темама из ове области.

Текст који је пред вама представља личну импресију (не)стручног и не тако младог пољопривредног произвођача. Као што је напоменуто редови који претходе нужно не осликавају стварно стање ствари и догађаја, те су само доживљај виђеног и проживљеног.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa