Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Екологија и већи приноси
ПРЕДАВАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Екологија и већи приноси

Еколошка исхрана биља и примена препарата без каренце код наших корисника све више се показала као веома исплатива ако кренемо од почетка, анализа земљишта је кључна тачка на основу које крећемо припрему земљишта, и ставарање оптималних услова за биљну производњу
Крајем јануара у Горњој Врањској одржано је предавање пољопривредницима, на тему екологије и припреме земљишта за радове. Предавања и скупови ће се наставити и даље у сарадњи са стручним лицима из других институција,организацијама ,факултетима са којима је протеклих годину дана остварена одлична сарадња што ће се и текако одразити на бољи одрживи развој у пољопривреди.
Мастер инж. Данијела Гаврић, истакла је за „Глас Подриња“ да је циљ оваквих едукација да се пољопривредницима објасни читав процес производње да се смање трошкови а повећају приноси.
-Лецење земљишта повлачи велике проблеме зато је битно истакнутни акутан проблем недостатка органске материје услед климатских проблема ерозије ,долази до пуцања земљишта које је касније јако тешко повратити у равнотежу. Велики проблеми око микробиолошке исправности воде за пиће код наших мештана који имају површинске бунаре до 20м је све већи где су анализе урађене у последње време показале појаву бактерија које су детектоване и показале да вода за пиће није микробиолошки исправна и да се може само користити за наводњавање мада по речима стручних лица из лабораторије и то је под знаком питања изјавила је Гаврићева, и додала:
-Еколошка исхрана биља и примена препарата без каренце код наших корисника све више се показала као веома исплатива ако кренемо од почетка, анализа земљишта је кључна тачка на основу које крећемо припрему земљишта, и ставарање оптималних услова за биљну производњу. Нестанак органске материје јавља се услед климатских промена, појаве ерозије и наша земљишта су осиромашена зато стално подстичемо пољопривреднике на употребу еколошких ђубрива у биљној производњи, како би надоместили хранљиве материје које земљиште изгуби услед зиме и како би се створили оптимални услови за почетак производње. У протеклој години се знатно смањила употреба вештачких ђубрива што говори податак да је све више пољопривредних произвођача у Мачванском округу који се окрећу оваквој еколошкој производњи.
Побољшањем структуре земљишта бавио се дипл. инг Дарко Симић. Он је овај пут акценат ставио на узорковање Н-мин методом лако присупачног азота
-Узимање узорака земљишта за потребе Н-мин методе представља једну од најзначајнијих мера правилне примене Н ђубрива. Узимање узорака врши се сваке године због велике мобилности азота у земљишту и његовог великог утицаја у формирању приноса. Од тога како и када је узорак земљишта узет, у великој мери зависи поузданост добијених резултата, а самим тим и исправност донетих закључака, односно препорука за примену Н ђубрива.
Садржај хранива у земљишту подложан је променама. Брзина промене количине хранљивих материја зависи од типа земљишта, начина коришћења, периода године, биљне врсте, климатских услова, својстава хранљивог елемента. Највеће и најбрже промене дешавају се на земљиштима која се користе у процесу пољопривредне производње. Биљке у току вегетације усвајају хранљиве материје из земљишта, што доводи до брзе промене њиховог садржаја.
Садржај нитрата у току дана подложан је јаким осцилацијама ( сунце ), те су оне у јутарњим сатима најмање. Ради тога усеве узорковати увек у преподневним сатима. Ако је време облачно, узорковање се може радити цели дан. Узорковање се ради од почетка вегетације. Узорак не излагати врућини директној сунчевој светлости, по могућности што пре их испитати.
При одређивању количине лако приступачног азота за потребе Н-мин методе узорци земљишта се узимају крајем зиме почетком пролећа:
• За пшеницу што раније у фебруару-марту (могуће и у јануару)
• За кукуруз и сунцокрет у III декади марта и I декади априла месеца
Узорци морају бити узети најкасније 7 дана пре примене Н ђубрива. Овај период је неопходан да би се урадиле анализе земљишта и дала препорука.
Још једна напомена: узорак се узима свежем стању тако да ако се парцела узоркује на дан ношења у лабораторију онда мора да буде такав како се и узорак узме са парцеле, ако се узоркује на данашњи дан а узорак се носи следећи или било који други наредни дан онда тај узорак се ставља у фрижидер херметички затворен и вади се из истог на дан ношења у лабораторију.
Морамо нагласити да се први пут на нашим просторима ради ова метода утврђивања лако приступачног азота која даје огромне бенифите пољопривредним произвођачима како на финансиски моменат уштеде кроз улагања инпута тако и на сигуран и добар род пшенице.
За све остале информације позвати пољоривредну саветодавну и стручну службу Шабац- објаснио је пољопривредницима Симић.
Предавања и скупови ће се наставити и даље у сарадњи са стручним лицима из других институција, организацијама, факултетима са којима је протеклих година остварена одличну сарадња што ће се и те како одразити на бољи одрживи развој у пољопривреди.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa