Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
МИНИ КОНФЕРЕНЦИЈА

Млади мењају Шабац

Препознајући важну улогу младих у друштву, град је још једном „отворио врата“ овим људима, различитих интересовања и талената, спремних на промене и младима који су их већ нешто мењали кроз активизам, да би се спојили и тимски деловали.
Наиме, у организацији Марије Ратковић помоћнице градоначелника за питања младих у медијатеци Народног музеја у Шапцу, прошлог петка одржана је прва у низу мини конференција „Мењам свој град“ посвећена омладинском активизму.
Иницијатива Мењам свој град угостила је истакнуте актери на пољу грађанских иницијатива. Oкупили су се млади из ученичког парламета, представници USADA Government accountability Initiative (GAI) и Траг фондације која потиче непосредно од грађана и грађанки потом проф. Ивана Колаковић и Тамара Којић друштвена активисткиња. Медијатека је била испуњена до последњег места, а организација на завидном нивоу.
-Наша идеја је да направимо базу знања, о томе на које све начине се заинтересовани грађани и грађанке могу укључити у промене о којима маштају. Ово је била прилика да се чује глас средњошколаца који су већ постигли промене у свом граду. Приказан је спектар различитих тема којима се грађанске иницијативе баве везано за ученичке парламенте или пројекте којима конкуришу за пројекат „Светионик знања“. Спремни смо да разговарамо у сваком тренутку како бисмо дошли до решења– навела је помоћница градоначелника Марија Ратковић. Млади из ученичког парламента у Сомбору пренели су своја искуства о раду. Са грађанским активизмом младе је упознала друштвена активисткиња Тамара Којић, а током свог излагања осврнула се на пројекте који су награђивани.
-Мој стаж у друштвеном активизму траје више од десет година. Ово је била прилика да будућим младим активистима приближим и објасним на које све начине се нешто мења. Представила сам своје досадашње резултате, попут пројекта „Километар косе“. Моји пројекти немају међусобну везу али имају снагу јер сам сарађивала са различитим људима и направила позитивне промене у друштву – рекла је Тамара Којић.
Сара Крсманић заједно са тимом приказала је презентацију везану за пројекат „Taste the BUNT“ намењен младима.
- Сматрам да млади нису довољно укључени у друштвени активизам, те смо желели да на основу нашег искуства подстакнемо младе на активност и прикажемо на које све начине идеје се могу спровести у пројекат – рекла је Сара Крсманић.
Наредне мини конференције биће комбиноване са форматима радних група. Поред Градске куће биће организоване у Музеју или Библиотеци, те ће тако све културне институције бити отворене за сарадњу
М.Г.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa