Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Јањић одликован у Румунији
ПРИЗНАЊА

Јањић одликован у Румунији

ПРИЗНАЊА
Јањић одликован у Румунији
Угледни српски писац и универзитетски професор др Јован Јањић (1963, Врбић код Крупња) добитник је највишег ордена Румунске православне цркве који могу добити мирјани. Орден Крст „Епископ Елије Мирон Кристеја“ првог степена Јањићу је доделила Епархија карансебешка при патријаршији Румунске православне цркве.
Јањићево име у румунској јавности присутно је већ годинама – на његовим књигама. На румунском језику, у више издања и у великим тиражима, објављене су његове две књиге о гласовитом српском првојерарху из времена нашег, патријарху Павлу („Будимо људи“ I-II), а у току је и превод његове треће књиге („Бити човек“).
Поводом прославе празника Света Три јерарха, заштитника православног теолошког школства, Епархија карансебешка и Дирекција за културу жупаније Караш Северин при Министарству културе Румуније позвали су српског професора да одржи две духовне трибине, под називом „Увек човек, никад нечовек“, у Епархијском двору у Карансебешу и у Уметничкој школи у Решици. Надахнуту духовну реч Јована Јањића о великом духовном оцу и учитељу православља патријарху Павлу румунска публика могла је да прати на свом матерњем језику, уз изванредан симултани превод песникиње др Љубице Рајкић, директора у Министарству културе Румуније.
Трибине су биле изузетно посећене, и оставиле су снажан утисак на присутни народ, где је био и велики број свештеника, па је још тада исказано интересовање за њихово организовање и по другим местима Румуније.
Под окриљем Епархије карансебешке делује једна теолошка школа, која корене своје има у српској теолошкој традицији. Упоредо с оснивањем Румунске православне епархије у Карансебешу (1865), установљена је и богословија, која је настала трансфером Румунског института из Вршца у Карансебеш.
Епархија карансебешка од 2006. године налази се под духовним старатељством и управом изузетно образованог и духовно узвишеног епископа Лучијана.
Орден др Јовану Јањићу, у Епархијском двору у Карансебешу, уручен је у присуству генералног конзула Републике Србије у Темишвару господина Владана Тадића.
Учињено је то уз одобравајући узвик: „Аксиос!“ (грч. Άξιος – достојан).
И. Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa