Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Вреди ли....
Премијерно извођење представе „Два витеза из Вероне“

Вреди ли....

Створили смо један олаки, паушални, процењивачки свет у којем наводна сагледавања ствари из различитих углова заправо доводе до релативизације многих појмова. У процењивању ствари велику улогу игра и позиција са које се нешто посматра, тако смо стигли и до тога да се лако праштају озбиљне и недопустиве грешке, а сам морал испада нека потпуно превазиђена категорија, јер је и он тобоже подложан двостраном сагледавању, Миа Кнежевић
Полазна тачка нове представе Шабачког позоришта била је комедија најпознатијег енглеског драмског писаца Вилијама Шекспира. У секвенцама адаптиран текст је прилагођен захтевној савременој театарској публици.

Редитељка Миа Кнежевић наводи да је реч о драматичној комедији, комичној драми са мотивима. Дуалност света ишчитава се у сваком сегменту представе. Од костима (мешавинa модерног и ренесансног стила), поменутих дијалога (сленг и шекспировска форма) до места предвиђених за публику. Наиме, један део гледалаца смештен је на позорници како би био „ближе“ дешавањима, и можда стекао другачији увид у заплет/расплет љубавне заврзламе, док је другом делу припао стандардни простор гледалишта. Централни ликови комада „Два витеза из Вероне“ су млади, неискусни припадници вишег сталежа италијанског друштва у потрази за самоспознајом. Универзална тема проткана мотивима љубави, морала, витештва, искушења и пријатељства.

-Оно што је ванвременско код Шекспира је то што је питање части, морала и тада било разматрано на један конкретан начин кроз тему пријатељства, љубави и власти. Иако нас живот искушава свакодневно, питање личне части и одговорности нико не може да релативизује док у себи имамо изграђену свест о истима. Два витеза су представа о једној части, које у савременом свету готово да и нема.

Драматург Ђорђе Петровић истиче да је једно од суштинских питања представе, али и савременог света, "Вреди ли волети?", колико меримо ово осећање, тргујемо емоцијама.
-Чин љубави је постављен тако да се вреднује, а самим тим смо научили да калкулишемо и меримо вредност нечега што не би требало да има цену. Ова тема је била инспиративна Шекспиру, те његови ликови морају нешто изгубити да би били на добитку.

Блиске пријатеље Протеја и Валентина (Милош Војновић и Страхиња Баровић) у Милану, граду славног војводе, (Љубиша Баровић) коме припадају сви и све, у искушење доводи слава, моћ и наклоност лепе госпе. Заплет достојан Шекспира укључује и верне пратиоце, увек спремне на трезвену опаску и далекосежан аналитички поглед у актуелна дешавања. Ове роле је дочарао уигран и искусан ансамбл градског театра (Луцета- Анета Томашевић, Спид-Владимир Милојевић, Ланс - Душан Симић, Пантино- Синиша Максимовић, Антонио - Иван Томашевић, Жена из другог времена - Слађана Пајчић, Краб - Слободан Петрановић Шарац, Никола Брековић - витез Турио).

Иако у наслову драма наглашава тандем витезова, доминацију на сцени имају даме (Јулија - Кристина Пајкић и Силвија - Ивана Јокић), истовремено витешки идеал, али се у њима крије и потенцијал да и саме понесу витешки код када тренутак инсистира. Њима не треба заштитник, у себи крију снагу да скину дамске одоре и храбро се препусте авантури.

Ауторски тим уз редитељку Миу Кнежевић, драматурга Ђорђа Петровића чини Даниела Димитровска (сценографија), Селена Томашевић (костими) и Бранко Џиновић (музика).

Сонгови написани за представу Бранка Џиновића дају специфичност самом комаду и „разбијају“ поједине статичне сцене. Наиме, Џиновић је присутан, видљив на позорници и тонови су синхронизовани са покретима глумаца, а његова изведба музике на бини може се практично сагледати и као засебна целина, односно мини концерт.

Идејно решење за сценографију Даниела Димиторвска креирала је инспирисана Глоб театром и упечатљивом црвеном бојом која доминира (трон, амблем Милана, део за публику на позорници).

Отићи или остати? Бити срећан, или бити успешан? Бити добар себи, или добар свима? Ићи срцем, или главом?... И шта изабрати када на једној страни стоји романтична љубав, а на другој искрено пријатељство у свету дуплих аршина, релативизованих вредности и истине, негде тамо, у међупростору, и времену.

Реприза представе „Два витеза из Вероне“ заказана је за 14. фебруар у 20 часова.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa