Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Улагање у будућност
У ТОКУ СУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ НОВОГ БУНАРА У СВИЛЕУВИ

Улагање у будућност

“Ми смо задњих 15 година јако много урадили на побољшању квалитета, проширењу капацитета, количинама, стабилности целог система. Урађено је једанаест бунара који се експлоатишу”
У последњих деценију ипо коцељевачка општина улаже значајна средства у водоснабдевање а то је наставила да чини и у 2020-ој години. У току су радови на истражној бушотини у Свилеуви како би био изграђен још један бунар у циљу повећања капацитета и што стабилнијег водосистема у тамнавском крају.
Садашњи капацитети су око 50 литара у секунди што је, тврде надлежни, довољна количина воде али у овој локалној самоуправи размишљају о будућности и развоју привреде, о привлачењу нових инвеститора који ће се можда бавити прерадом воћа и поврћа, производњом сокова...
–Свако озбиљно комунално предузеће и локална самоуправа морају да планирају за наредних неколико деценија да обезбеде и осигурају довољне количине воде за пиће. Ми смо задњих 15 година јако много урадили на побољшању квалитета, проширењу капацитета, количинама, стабилности целог система. Урађено је једанаест бунара који се експлоатишу. Сада се ради истражна бушотина у Свилеуви где ће бити изграђен бунар и где очекујемо знатне количине воде. Анализе ће показати о којим је прецизно количинама реч.
Ми верујемо да ће то бити десет литара у секунди што је одлично јер су у питању изворске воде са дубине од преко 200 метара и углавном су то неке количине које се могу добити- изјавио је директор ЈКП “Прогрес” Драган Пантелић и додао да је вода са овог подручја веома квалитетна те да је то један од основних разлога због којег је и компанија “Rauch” одлучила да инвестира у Коцељеви.
Поред инвестиције која је у току у овом комуналном предузећу истичу да је у плану да се реализују једна до две нове истраге које би, уколико дају позитивне резултате, довеле до изградње још бунара.
–Такође, планирана је и изградња резервоарског простора, капацитета хиљаду кубика, као и постројење за прераду воде. Радимо и нови цевовод који мора да снабдева тај резервоарски простор и постројење. Укупна вредност свих инвестиција у овој години је негде до милион евра и оне би требале да буду реализоване до јуна или јула- поручио је Пантелић.
Са изворишта о којима се стара ЈКП “Прогрес” снабдева се око 3,5 хиљада корисника, углавном домаћинстава. Тренутно вода долази до мештана Брдарице, Драгиња, Баталага, Свилеуве, Малог Бошњака и Коцељеве, а евентуално проширење водоводне мреже на нове месне заједнице зависиће искључиво од количине воде која у перспективи буде пронађена.

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ЈЕ СТРАТЕШКО ПИТАЊЕ
У овој општини се све чешће прича о значају пројекта прикључења на водо систем “Стубо- Ровни” који би засигурно решио питање снабдевања водом коцељевачких домаћинстава и привреде на знатно дужи временски период.
–Иако то није било првобитно планирано, али захваљујући ангажовању руководства општине, народном посланику Верољубу Матићу и председнику општине Душану Илинчићу, држава има у плану да нам изађе у сусрет и да се уради цевовод “Стубо- Ровни”-Коцељева, што би нам обезбедило око 150 литара воде у секунди са овог водоизворишта. То је довољно да будемо безбедни што се тиче индустрије, јер нама као становништву које тренутно живи на овим просторима количине које сада имамо би биле сасвим довољне. Али, пошто је тенденција развоја онда је важно да размишљамо о будућности. То је стратешки пројекат и вероватно ће то бити могуће урадити у наредних пет година. Ипак је реч о великом послу. Ради се о 40-50 километара цевовода и пројекат за то је у завршној фази- рекао је директор комуналног предузећа.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa