Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
ОДЛУКУ О БОЈКОТУ ИЗБОРА У ШАПЦУ И ПАРАЋИНУ ТРЕБА ПРЕПУСТИТИ ОНИМА КОЈИ СУ ТАМО НА ВЛАСТИ
ПРОФ. ДР ЗОРАН ИВОШЕВИЋ О СПЕЦИФИЧНОСТИ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА
И НЕОПХОДНОСТИ ДА СЕ САЧУВА ДЕМОКРАТИЈА У ШАПЦУ И ПАРАЋИНУ

ОДЛУКУ О БОЈКОТУ ИЗБОРА У ШАПЦУ И ПАРАЋИНУ ТРЕБА ПРЕПУСТИТИ ОНИМА КОЈИ СУ ТАМО НА ВЛАСТИ

Циљ опструкције избора је да се обезбеде не само демократски избори већ да се обезбеди демократија у једној земљи. И ако у Шапцу или Параћину већ имате људе који су у демократији јер су добили претходне изборе, шта ће се десити ако и тамо буде опозива и ако тамо грађани који су гласали за њих раније, не гласају овога пута него бојкотују изборе. Онда ћемо изгубити власт, изгубићемо демократију у Шапцу, Параћину. Зашто би тамо где смо већ остварили тај циљ који хоћемо да остваримо опозивом, препустили опозиву, упитао је Ивошевић
Гостујући у емисији РТВ Шабац, проф. др Зоран Ивошевић, некадашњи судија Врховног суда Србије и члан Политичког савета Демократске странке, рекао је да одлуку о бојкоту или изласку на изборе у Шапцу и Параћину треба препустити онима који су тамо на власти, да они, у комуникацији са својим грађанима виде да ли је добро једно или друго, и да, судећи по реченици градоначелника Шапца да ће накнадно донети одлуку о изборима, слути да се разговори са грађанима о томе већ воде, а исход ће зависити од расположења грађана.

Грађани не смеју бити остављени на цедилу
- И зато се ово тиче пре свега оних који су тамо на власти, нека они у комуникацији са грађанима виде да ли је боље једно или друго па нека се онда определе, истакао је Ивошевић и поручио да грађани не смеју бити остављени на цедилу.

Говорећи о скупу у Комбанк дворани којим је опозиција започела бојкот, а на ком је и сам био присутан, Ивошевић је подсетио на речи Вука Јеремића “бојкот је једини начин да се овом злу стане на пут” и поставио му питање: ко је зло у Шапцу, ко је зло у Параћину, да ли су то они који су сада тамо на власти?

- То су људи који су увели демократију у тим локалним самуправама, у тешким условима претходних избора. Ако би он (Вук Јеремић) рекао да је и тамо зло, е онда бих се изјаснио против оних који су тамо на власти. А мислим да му то није ни пало на памет јер он врло добро зна градоначелника Шапца и његове заслуге за опорав демократије у овој земљи. Рекао је још једну реченицу која ме иритирала: једино питање за оне који се суочавају са проблемом опозива је да ли сте за или против решења рушења ове власти? Ко је на власти у Шапцу, ко је на власти у Параћину? Да ли то треба рушити или не треба? Мислим да би на то питање господин Јеремић требало да одговори. Он каже и ово: да ли сте за ову диктаторску власт или сте против ње? Или сте за или сте притив, али искључиво за и против. Ја сада питам да ли је власт у Шапцу или Параћину или Старом граду, Новом Београду, дикаторска или не, рекао је проф. Ивошевић.
Он је објаснио да јесте присталица бојкота али бојкот је у овом случају правило, а свако правило има своје изузетке и та правила се морају врло рестриктивно тумачити.

Шабац и Параћин морају бити изузеци
- Када је реч о држави, бојкот је апсолутан, када је реч о покрајни, бојкот је апсолутан. Кад је реч о јединицама локалне самоуправе, онда бојкот мора да има изузетке који ће се врло стрго и уско примењивати. Циљ опструкције избора је да се обезбеде не само демократски избори већ да се обезбеди демократија у једној земљи. И ако у Шапцу или Параћину већ имате људе који су у демократији јер су добили претходне изборе, шта ће се десити ако и тамо буде опозива и ако тамо грађани који су гласали за њих раније, не гласају овога пута него бојкотују изборе. Онда ћемо изгубити власт, изгубићемо демократију у Шапцу, Параћину. Зашто би тамо где смо већ остварили тај циљ који хоћемо да остваримо опозивом, препустили опозиву, упитао је Ивошевић.

Он сматра да у Шапцу и Параћину грађани не треба да се наводе на опозив него треба да гласају за пристојан свет за који су гласали и раније. Ако су, каже Ивошевић, ти људи на власти били успешни, они ће добити изборе, ако нису, нека изгубе, онда су то и заслужили, али не због опозива који је наопак.
- Ако су грађани већ исказали своје ставове у односу на те органе власти тамо, онда те грађане тамо треба поштовати јер то је њихова слободно изражена изборна воља. Ако су они ту вољу показали на претходним изборима, онда заслужују поверење, а не да остану кући, да им се то сугерише. Ми имамо поштовање према тим грађанима, закључио је проф. др Зоран Ивошевић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa