Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Дизел нижи и до 44 динара
ЈЕФТИНИЈЕ ГОРИВО КОД БЈЕЉИНЕ МЕКА ЗА ВОЗАЧЕ ИЗ МАЧВЕ

Дизел нижи и до 44 динара

Грађани Србије плаћају најскупље гориво од свих грађана бивших југословенских република
На бензинским пумпама испред Бијељине у Републици Српској, цена дизела јефтинија је од оне у Шапци и до 44 динара.
То је један од разлога због чега на стотине грађана из Мачве свакодневно прелази границу код Бадовинаца и танкује резервоаре својих четвороточкаша.
Од Шапца до најближе пумпе до БиХ има негде око 40 километара, а од Богатића свега 16. Од трошкова, сем превоза до БиХ, треба урачунати и мостарину која се плаћа укупно 320 динара, односно 5, 2 КМ, у оба правца.
На овом делу пута, цена дизела износи 2,08 КМ, исто као и безоловног бензина, али ни ту није крај. Многи грађани из нашег краја имају картице за попуст на појединим бензинским станицама, тако да је на појединим пумпа било могуће купити литар дизела и за 1,97 КМ. У разговору са једним од радника на многобројним пумпама у овом делу БиХ, речено нам је да су цене горива око Бијељине најниже у целој земљи. Када је реч о изузетно популарном гасу, његова цена се креће од једне до 1,04 КМ. Грађани Србије масовно на пумпама купују гас за кућну употребу, а дозвољено је, како су нам рекли, пренети једну плинску боцу преко границе.
Ако се придржавамо те најниже цене за гориво, од 1,97 КМ, и када прерачунамо у динаре, један литар кошта 120,17 динара. На свим пумпама једну конвертибилну марку рачунају 61 динар. Уколико резервоар има простора за 70 литара, иста количину дизела код Бијељине коштаће 8.412 динара, односно 138 КМ. У Шапцу је најнижа цена дизела на пумпама 162 дирана (2,7 км), а креће се и до 164, и 70 литара кошта -11.340 динара. Разлика је 2.928 динара (48 КМ). Чиста уштеда, ако се укалкулише мостарина и пут до Бијељине за пун резервоар је око 2.000 динара (32,8КМ).
Када је реч о безоловном бензину, не можемо да говоримо о некој великој уштеди, јер је Србија једна од ретких држава у Европи у којој је цена овог горива нижа од цене дизела. Литар, како је то популарно рећи, бензина је око 150 динара (2,5 КМ). Разлика је 0,42 КМ, нешто више од 25 динара. Када је реч о гасу, он је и у Србији најјефтиније гориво и скупље је од оног на путу ка Бијељини, отприлике као и бензин - више од 20 динара.
Уштеда је, дакле видљива.
Ствар је у томе да су у Србији акцизе и разни доприноси чине већи део цене горива. Држава Србија узима непуних 53 одсто од цене горива на име акцизе, пореза и разних накнада, што није случај у БиХ. Грађани Србије плаћају најскупље гориво од свих грађана бивших југословенских република. И не само то, него је гориво у Србији за нијансу јефтиније једино од горива у Немачкој, Италији и Грчкој.

Питање квалитета
Грађани који купују гориво у БиХ куну се да је гориво квалитетније и да више километара пређу са њим него са оним које купе у Србији. Да је ова констатација можда и урбана легенда, или утисак због нешто уштеђеног новца, говори информација коју смо добили на пумпама у Бијељини да се гориво допрема из Рафинерије Панчево одакле се снабдевају и пумпе у Србији. Да ли неко нешто ради са горивом у Србији, то је нека друга прича.


Уштеда заврши у потрошњи
Уштеда о којој причамо, међутим, углавном не заврши као штедња, већ истог дана оде у потрошњу. Само они искусни сипају гориво и крену назад. Многи грађани се окрену ка Фису, Тропику и женама омиљеном Езелу. У овим редњама се пазаре прехрамбена роба, гардероба, техника, хемија и козметика Да се шопинг у Бијељини исплати говори и чињеница да уколико се у једној радњи потроши више од 100 КМ, могуће добити повраћај ПДВ приликом наредног уласка у БиХ.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa