Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Скице живота за вечност
Промоција стрип магазина „Еон“

Скице живота за вечност

Промоција стрип магазина „Еон“ у Културном центру. Популаризација стрипа, промоција домаћих, шабачких аутора. Рад са младима. Курсеви, презентације, радионице
“Ко лети, вреди, ко вреди, лети, ко не лети, не вреди.”, реченица је из добро познатог дела девете уметности, стрипа. Иако је овај начин креативног изражавања обрисе имао у давној прошлости, тек тридесетих година XIX века „ступа на сцену“. Тада је окарактерисан као забавни садржај близак карикатури и комичној интерпретацији. Садржајно и суштински, стрип је спој ликовне уметности и књижевности, и медиј по мери свих друштвених слојева. Шабачки ствараоци пре скоро две деценије покренули „Еон“ како би презентовали своје умеће, креирали магазин за вечност и осликали графитом валере живота.
Протекле недеље у Галерији Културног центра одржана је промоција новог броја који издаје Удружења ликовних стваралаца Шапца уз финансијску подршку Града. Стрип - ствараоци Владимир Алексић, Стефан Мркоњић и Урош Урошевић и Чок Јосипа чији су радови заступљени у овом издању бројним љубитељима стрипа, представили су свој рад.
-Стрип магазин Еон се осамнаестом годином појављивања, на шабачкој ликовној сцени, примакао дводеценијском јубилеју. То је респектабилан и обавезујући резултат за наставак традиције, али уз одређену модификацију, идејну и манифестациону. У том смислу, неопходно је подсетити да су магазин „Еон“ основали и покренули шабачки стрип аутори у сарадњи са нашим Удружењем, у циљу популаризације стрипа и промовисања домаћих, пре свега, шабачких, аутора. Почетна идеја се временом изгубила тако да, у претходних неколико година, нисмо имали заступљене стрип ауторе из Шапца. Због отворености организатора и издавача (Удружење ликовних стваралаца Шапца) подразумева се сарадња са другим стрип центрима Србије и представљање аутора из других средина, а не затварање у локалне оквире - рекао је уредник магазина „Еон“ др Драган Марковић Маркус.
Стожер наредних издања чиниће локални аутори, уметници из области девете уметности уз неизоставну подршку УЛСШ. Акценат ће бити у анимирању младих како би се укључили у креирање нових илустрација.
-Оно што је постало тема расправе новог Управног одбора Удружења јесте оправданост штампања и издавања Еона ( ипак, финансијска потпора је на терет буџета нашег града) без аутора из Шапца. Управни одбор је донео одлуку да је магазину потребно вратити тој изворној платформи и да би окосницу магазина требало да чине, управо шабачки аутори. Познато је богаство шабачке стрип сцене ауторима разних старосних категорија, од, признатих професионалаца и бардова стрипа, до млађих категорија, са врло талентованим појединцима. Удружење ће настојати да се активно укључи у оживљавање рада са младима преко радионица, курсева и презентација познатих стрип цртача као и успостављање сарадње са другим издавачима. У овом броју су приказани стрипови и илустрације седморо шабачких аутора стрипа, а неки од њих су били заступљени у првом броју “Еона.”
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa