Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Брига о угроженим суграђанима
ЗНАЧАЈНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА „SUPPORT LIFE“

Брига о угроженим суграђанима

Пројектом „Подржи живот“ Дом здравља добио је два возила, два лап топ рачунара, један портабилни ултразвучни апарат, 40 антидекубиталних душека и санитетски потрошни материјал. Палијативни тим до сада је пружио 595 кућних посета и око 700 интервенција. Оформљена је картотека за 82, а пројектом је предвиђено минимално 200 пацијената. Запослена су два лекара и три медицинске сестре
Пројекат “Support life” (Подржи живот), који финансира Европска унија, реализује се кроз програм IPA прекограничне сарадње Хрватска- Србија и има за циљ пружање палијативне неге у Вуковарско- Сремској жупанији и Мачванском округу.
Партнери на пројекту су Дом здравља "Др Драга Љочић", Caritas Шабац, Дом за старе и немоћне Илок и Удруга за особе са инвалидитетом "Бубамара" из Винковаца.
Према речима др Јасмине Станковић, директорке Дома здравља „Др Драга Љочић“, пројекат „Подржи живот“, који је потписан 1. маја 2019, а предвиђено је да траје до 30. априла 2021. године, најзначајнији је догађај у протеклој години.
- Овим пројектом Дом здравља је добио два возила, два лап топ рачунара, један портабилни ултразвучни апарат, 40 антидекубиталних душека и санитетски потрошни материјал. Јако је важно да смо, захваљујући овом пројекту, запослили два лекара и три медицинске сестре. Пројекат подразумева пружање палијативне неге, која обезбеђује бољи и квалитетнији живот болесницима који се суочавају са смртоносним исходом болести, као и члановима њихове породице, истакла је др Станковић.
Палијативни тим до сада је пружио 595 кућних посета и око 700 интервенција. Оформљена је картотека за 82, а пројектом је предвиђено минимално 200 пацијената.
Од изузетне је важности чињеница да тим Дома здравља стиже и до сеоских подручја шабачке општине. Возила су опремљена најсавременијом опремом.
Caritas Šabac укључен је у пројекат као пружалац социјалне заштите, услуге помоћи у кући у руралним подручјима.
- Имамо обучене тимове медицинских сестара, неговатељица и стручних радника. Од новембра протекле године, пружили смо услугу за 43 корисника на неразвијеном подручју, од којих неке обилазимо и два пута дневно, рекла је Слађана Иванчић из шабачког Caritasa.
Град Шабац радо учествује у пројектима прекограничне сарадње. Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, истакао је да му је изузетно драго да имамо капацитете који могу успешно да реализују европске пројекте.
- Град је то потврдио неколико пута. Посебно ме радује чињеница да су, поред квалитетне опреме коју је Дом здравља добио, неки млади људи добили шансу да раде свој посао и стичу нова искуства. Посебно је важно што се на овај начин бринемо о најугроженијим суграђанима. Палијативна нега постаје доступнија, а поступа се хуманије.
Суграђани којима је потребна ова врста подршке, као и чланови њихових породица, могу да се обрате изабраном лекару који ће их упутити на Палијативни тим Дома здравља, или директно – позивом на број 347 075.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa