Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
У СУБОТУ ПРАЗНУЈЕМО СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Многе да обори и подигне у Израиљу

Петнаести фебруар је један од најзначајнијих датума у историјском, културном и политичком животу Србије. Године 1804. у Орашцу је започео Први српски устанак и борба за ослобођење од Турака, а 1835. Скупштина у Крагујевцу донела је први Устав Србије.
Црква празнује Сретење од 544. године. У четрдесети дан по Рождеству, Пресвета Богородица довела је свог божанског сина у јерусалимски храм да га, по закону Мојсијевом, посвети Богу и себе очисти. Том приликом у храму је био старац Симеон и Ана, кћи Фануилова. Праведни старац је узео Спаситеља у руке и рекао: “Сад отпусти слугу Твога Господе, јер видеше очи моје спасење Твоје. Још рече Симеон за Христа Младенца: гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу.” Ана, која је од младости служила Богу постом и молитвама, и сама је познала Месију и објавила јерусалимљанима радосну вест.
Кад је то сазнао цар Ирод, уверен да се ради о новом цару о коме су му говорили мудраци са Истока, наредио је да убију Исуса, но, божанска породица је већ била на путу за Мисир.
У народу постоји веровање да је Сретење сусрет зиме и пролећа. Ако је дан облачан, крај зиме ће бити леп, а ако је ведар, биће хладан и ветровит.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa