Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Не желим немогуће
ЉИЉАНА РАНЂЕЛОВИЋ: ДИРИГЕНТ И ВОКАЛНИ ПЕДАГОГ ДЕЧЈЕГ ХОРА „КОЛИБРИ“

Не желим немогуће

“Трудим се да све добро функционише. Себи постављам оствариве циљеве, реална сам и знам шта хоћу. Најважније је схватити сопствене могућности”
Радујемо се сваки пут када имамо прилику да представимо неког од успешних Шапчана. Та радост увек је обострана. Овај пут вам доносимо причу о Љиљани Ранђеловић, диригенту и вокалном педагогу Дечјег хора „Колибри“. Отмено лепа и сведена, без трунке пренаглашености коју уметници понекад собом носе, била је срдачна у разговору са нама.
Хорским певањем и хорском музиком почела је да се бави у родном Шапцу, захваљујући Бранку и Иванки Ђурковић, који су приметили њен таленат. Запевала је у осмој години, најпре у дечјем, а потом у девојачком Хору „66 девојака“. У родном граду завршила је основну и средњу Музичку школу, одсек за музичку теорију, а у Београду Факултет музичких уметности, одсек за музичку педагогију. Напоредо са студијама, завршила је соло певање у средњој Музичкој „ Јосип Славенски“.
У Хору „66 девојака“ остала је до друге године факултета. Тада се, као најмлађи певач, запослила у једином професионалном ансамблу у земљи, Хору РТС-а. За време студија, била је члан чувеног женског хора „Collegium musicum“, под управом Даринке Матић Маровић. Истовремено је студирала и радила.
- Радила сам и као педагог у основним школама, али сам уживала радећи у хору. То је специфичан, господски посао. Због обавеза у Београду, полако је престајала моја професионална веза са Шапцем, мада сам једно време радила у Музичкој школи „Михило Вукдраговић“ као хонорарни сарадник.
Од 1995. године „верна је“ РТС-у. Пре осам година, 2012. постала је диригент и музички педагог Дечјег хора „Колибри“, где је, са великим задовољством и ентузијазмом, наставила пут који је Милица Манојловић започела давне 1963. године.
- Хор сам преузела у марту 2012, а већ у септембру почели смо са снимањем компакт диска, којим смо обележили 50 година постојања Хора „Колибри“. Дуго пре тога хор није издао диск са новим, жанровски потпуно другачијим песмама. Исте године, направили смо аудицију на коју се пријавило преко 1000 малишана, а тек је њих петнаестак добило шансу да запева у Хору.
Сваке суботе морали су да сниме једну песму у Студију 6 Радио-Београда. У међувремену је прикупљан материјал, направљен је конкурс на ком су учествовали познати рок и поп музичари, а резултат није изостао - ЦД „Колибри планета“ изашао је у децембру 2013. године у издању ПГП-РТС-а.
- Волим рад са децом, ту сам своја на своме. Трудим се да им пренесем лично искуство и да их научим дисциплини, јер „Колибри“ је велики бренд са традицијом коју треба оправдати.
На такмичењу дечјих хорова у Нерпелту (Белгија, 2016), популарни Дечји хор освојио је прво место.
- То сам усвојила од Ђурковића. Сетила сам се дивног искуства из Нерпелта где сам била са Хором „66 девојака“. Драго ми је што сам са „Колибрима“ баш тамо отишла на њихово прво такмичење и што смо освојили прву награду.
Љиљана није само професионално, него и породично остварена. У срећном је браку са једним од наших најбољих гитариста Сашом Ранђеловићем Ранђом, чланом бенда „Неверне бебе“. Упознали су се на једној свирци, у Хард рок кафеу. Неки сусрети морају да буду репризирани да би „кликнули“. Њима се то догодило четири године касније, када су се поново срели, у Будви. Од тада се нису раздвајали. Петнаест година су у браку и имају троје деце.
С обзиром да је била у музичким водама у којима њен супруг плива, има разумевања за његове обавезе, одрицања, напор, путовања... Тамо где постоји поштовање и договор, „све се лако постигне“. Нису конкуренти, с обзиром да раде сасвим различите ствари.
- Можда би било проблема да је певач, али пошто је гитариста немамо сукоб интереса (смех). Шалим се, наравно. Од када сам изашла из бенда, посветила сам се породичном животу, а потом преузела „Колибри“ и кренула својим путем.
Најстарија ћерка Нина има четрнаест и по година, завршава осми разред и намерава да упише средњу Музичку школу. Ива има тринаест и дар за језике. Најмлађи, Ђорђе, десетогодишњак је и будући је фудбалер.
Тако „спаковати живот“ у четрдесет петој може само стабилна особа.
- Трудим се да све добро функционише. Себи постављам оствариве циљеве, реална сам и знам шта хоћу. Најважније је схватити сопствене могућности. Зашто бисмо желели нешто што је немогуће? Само бисмо се разочарали.

Љиљана Ранђеловић води Хор „Колибри“. Завршила је Музичку академију у Београду, одсек за музичку педагогију. Од седме године бави се хорским певањем и хорском музиком. Године 1995. постала је најмлађи члан тада јединог професионалног ансамбла у земљи - Хора РТС-а. У марту 2012. године, са великим задовољством и ентузијазмом, настављајући пут који је Милица Манојловић започела 1963. године, преузела је Хор „Колибри“, са којим је снимила свој први, њихов четврти аудио ЦД „Колибри планета“, на којем су аутори песама наши најпознатији поп и рок музичари. ЦД је изашао у децембру 2013. године у издању ПГП-РТС-а.


ГЛАС ПОДРИЊА
„Знало се да Глас Подриња излази четвртком и тај четвртак се ишчекивао. Надам се да је традиција остала непромењена, јер сматрам да електронске новине нису исте као штампане, као ни књиге које ништа не може да се замени. Драго ми је што сте ме позвали јер, још од дечјег доба, имам посебне емоције према Гласу Подриња.“


ШАБАЦ ЈЕ СПОРТСКИ ГРАД
„У породици, нико се пре ње није бавио музиком. Њеним стопама кренуо је братанац Матија, који је сада на студијама ФМУ, а братичкиња Дуња је кошаркашица.
- Она је наследила дар за кошарку на свог оца, а мог сина интересује фудбал. Шабац је спортски град.“


HEALING FEELING
„У бенду Healing feeling почела сам да певам деведесет осме. Моја другарица Катарина Вукић (удато Цвејић) прва је почела да пева у бенду где су већ били Милан Петровић Кука, Алекса Даскаловић, Небојша Ђукнић Ђуле, Ненад Тадић. Долазила сам на њихове свирке у Српску круну да их слушам, а једном приликом Кука ме је позвао да им се придружим. Алекса, Кука и Ђуле били су гитаристи, а нас две смо певале. Касније нам се придружио и Зоран Јовановић, бубњар. За време рата, свирали смо код Цанета, у Хард рок кафеу и Дому омладине и пркосили бомбардовању. Била сам са њима пет година. Имали смо своје песме, а снимили смо и спот „Поведи ме“. Били смо сјајно прихваћени, свирали смо и у Митровици, Новом Саду, Ваљеву... Било је то дивно искуство. И сада имам своје ђаке у Београду којима дајем часове рок и поп музике.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa