Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Слобода се осваја
Сретењске свечаности

Слобода се осваја

Србија обележава Сретење као подсећање на 1804. годину, када је подигнута револуција и почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије. Мишарски јунаци носиоци барјака слободе. Потомци чувају сећање на славне претке кроз Сретењске свечаности
-После својих највећих успеха Наполеон Бонапарта је упитао своје генерале ко је за њих највећи војсковођа. Наравно, одговорили су да је то он. Славни Наполеон се није сложио и рекао „Тамо на Балкану живи један Црни Ђорђе који је трешњевим топовима и чобанима пољуљао темеље Османске империје.“ Када помињемо ову причу сматрам да она не би била могућа да није било битке на Мишару и да је управо ово место заслужно за добре вести које су одјекнуле Европом тога доба - рекао је Филип Рајковић, члан Омладинског позоришта „Вожд“ поводом Сретењских свечаности на Мишару.

Дан модерне државе
Србија обележава Дан државности, као подсећање на Сретење (15. фебруар) 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије. На збору виђенијих Срба са територије Београдског (односно Смедеревског) пашалука донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић - Карађорђе. Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље. Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807. године, а Мишарска битка заузима посебно место на мапи историјских догађања с почетка 19. века.
Како би сачували сећање на јунаке и борце за слободу чланови Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“, Црквена општина Мишар, Месна заједница Мишар и Друштво задужбине Чупић из Мачавнске Митровице, уз пригодан програм обележили су овај важан датум из националне историје. Сретењске свечаности 2020. године посветили су поп Луки Лазаревићу постављањем обележја "Мегданиште", посвећеног код реке Думаче и моста преко Обилазног канала где су се по предању срели српски командант и Кулин-капетан.
-Поп Лука је победио непријатеља и заслужује да се зна за његове успехе и подвиге, како у борби, тако и када говоримо о управљању градом. Наиме, он је био први градоначелник Шапца - подсетио је Стеван Симић, председник управног одбора Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“.

Мегдани и јунаци
Молитвеним поменом Николи Чупићу, великом српском добротвору, унуку војводе Стојана Чупића, у шабачкој Саборној цркви, настављене су Сретењске свечаности, док је централни дан био 15. фебруара када су представници Града Шапца, Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 - 1920, Градског удружења војних пензионера Шабац, Хајдучко - козачког братство са Жабљака и народни посланик Зоран Живковић положили венце крај Споменика Карађорђу и мишарским јунацима.
О Сретењу говорио је Зоран Живковић, народни посланик указавши на значај датума у прошлости, садашњости, будућности, енергији, и подстицају који носи.
-Сретење је посебан дан, јер је српска војска пре више од два века донела слободу победивши несумњиво бројнију турску. Ипак, то није утицало на мотивацију и победу, јер љубав према породици, родитељима, земљи, јача је од непријатеља. Она треба да нам буде подстицај и пример за будућност. Устаници су могли да се повуку, побегну из битке, да се, како се то сада модерно каже бојкотују, али прави јунаци то не раде. Прави људи излазе на мегдан - навео је Живковић и додао да је наша дужност да се подсећањем на српске хероје кроз историју, и данас поново изборимо за своју слободу.
- У Србији је давне 1835. године донет либерални "Сретењски устав", који је први у Европи предвиђао поделу власти на законодавну, извршну и судску, али нажалост, нисам сигуран да је то остварено и данас, 185 година касније.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa