Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Потпуно нов и савремен изглед
НАСЕЉЕ БЕНСКА БАРА ТРЕНУТНО НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ У ШАПЦУ

Потпуно нов и савремен изглед

Никада није постојала идеја да се на простору парка и игралишта у Др Андре Јовановића изгради паркинг. Понуђена алтернативе да се изгради модеран и безбедан спортски терен на углу улица Светозара Милетића и Краља Драгутина
Централно градско насеље Бенска бара тренутно је највеће градилиште у Шапцу. После планираних радова, популарне Баре ће добити потпуно ново, савремено рухо, а са посебном пажњом и у договору са грађанима пројектован је центар насеља у Улици Др Андре Јовановића где се тренутно ради пуном паром.
Комплетна реконструкција свих јавних површина овог насеља подразумева обновљене тротоаре, саобраћајнице, површине за паркирање, као и увођење бициклистичких стаза кроз улице. Осим тога, планирана је замена свих старих и дотрајалих инсталација и изградња читаве нове инфраструктурне мреже водовода, канализације, грејања и нове јавне расвете. Уређење насеља ће у блиској будућности пратити и изградња јавне гараже.
Улица Др Андре Јовановића биће улица са успореним саобраћајем, без паркирања.
- Читава улица - тротоари, бициклистичке стазе и коловоз ће бити поплочани бехатоном. То ће успорити саобраћај и омогућити безбеднију игру на игралишту - каже за Глас Подриња Јана Богдановић, мастер инжењер афхитектуре и урбаниста у Јавном предузећу “Инфраструктура Шабац”.
Када је реч о парку у истој улици, он ће, према њеним речима, бити уређен као полигон за игру свих узраста и подељен у неколико сегмената, а не паркинг.
- Никада, ни у једном тренутку није постојала идеја да се уместо игралишта направи паркинг. То једноставно није била опција. Сваки сегмент је неправилног облика, обложен гумираном подлогом и са постављеним справама или играчкама за различите узрасти. Један део је инклузивни, са справама за децу са инвалидитетом. Ту је и вежбалиште које могу користити и старији суграђани за разгибавање. Клупе су дизајниране као кружне, око великих стабала или стандардне правоугаоне, поред полигона за игру. Полигони су урађени према највишим стандардима из области опремања дечјих игралишта и са атрактивним справама - истиче она.
Осим овог централног, у насељу ће се извести још неколико мањих игралишта за децу, каже Богдановић и додаје да ће садашњу артешку чесму заменити чесма са пијаћом водом из водовода. Постојећа стабла су задржана.
- Садиће се нова стабла да би се постојећи број повећао и да би се формирали дрвореди у улицама где их сада нема. Постојећа стабла имају изузетне виталне и декоративне карактеристике и наставиће се са њиховим неговањем. Сви пешачки прелази су прилагођени пешацима, односно, коловоз је на деоници прелаза подигнут на ниво тротоара. Овим је омогућен удобан, комфоран, а пре свега безбедан прелаз - напомиње она.
Из парка у улици Др Андре Јовановића је уклоњен спортски терен.
- На радионицама су сами становници околних зграда апеловали да се постојећи терен измести, јер ствара велику буку. Уважавајући те сугестије, урбанисти су предложили да се центар уреди као сплет јавних површина и игралишта за децу, што је и потврђено у даљој процедури овог пројекта - објашњава Богдановић.
Како насеље, ипак, не би остало без спорстког терена, предложено је да се, на само 150 метара од некадашњег искористи простор за изградњу новог, савременог и безбеднијег спортског терена који би био обложен гумираном подлогом. Ради се о простору који се налази на углу улица Светозара Милетића и Краља Драгутина.
Члан Градског већа Игор Марсенић истиче да је комплетан пројетак, идејно решење, урађено уз сарадњу са грађанима у насељу Бенска бара.
- Прво истраживање је урађено током 2014.године, када су анкете о квалитету живота и могућностима за унапређење подељене у преко 1000 станова овог насеља. Пристигли одговори су обрађени и имплементирани у Студију о ревитализацији Бенске баре, која је мапирала највеће проблеме- безбедност, недостатак уређених јавних површина, недостатак канти за отпад, клупа и другог мобилијара, недостатак паркинг простора. Као главни квалитет је истакнута локација насеља у односу на градски центар и доступност свих градских садржаја, као и богат зелени фонд - прича Марсенић.
Према његовим речима, током 2016. године организовано је пет радионица са становницима овог насеља и урбанистима, који су заједничким снагама, кроз разговор дефинисали центар у Улици др Андре Јовановића као приоритетан за уређење.
- Уз подршку Града, решено је да се осим насељског центра, приступи уређењу читавог насеља. Идејно решење за нови изглед центра насеља је представљен на изложби у децембру 2016.године у МЗ Доњи шор, а сви становници су позвани да изгласају жељени будући изглед а понуђена су им три решења. Грађани су позвани тако што је ЈСП "Стан" контактирало све председнике кућних савета, на зградама су били плакати а читава акција била је и медијски праћена. Жеље становника који су гласали су испоштоване и део су урбанистичког пројекта - напомиње Марсенић.
Он посебно наглашава да је један од најважнијих сегмената у целој причи и нешто на чему су посебно инсистирали готово сви становници овог насеља, безбедност.
- Многобројни грађани су нам кретали пажњу на проблем безбедности и ремећења јавног реда и мира, и то је био један од најважнији сегмената о којем је вођено рачуна приликом израде идејног плана. Јавни простор није власништво било ког појединца, или групе. Тај простор припада свим грађанима - додао је Марсенић.

Има и незадовољних
Претходних дана група незадовољних грађана, углавном млађих људи, организовала је протесте у парку у којем се тренутно изводе радови. Они траже да се радови обуставе и да се простор врати у пређашње стање. Не слажу се се тиме да у том парку висе неће бити спортског игралишта на којем би се деца играла. Организовали су и потписивање петиције са циљем да се сачува терен. Не пристају да се терен изгради да другом месту. Занимљиво је да је тај терен својевремено био реконструисан и да је постављен кош за баскет, али да је успео да издржи свега неколико дана.


Станари задовољни
У разговорима са станарима у улици Др Андре Јовцановића, чули смо да су изузетно задовољни предложеним решењем за њихову улицу и парк. Због страха за безбедности, пошто су им у више наврата ломљени прозори и уништаване ролетне, управо из тог парка, нико од њих није хтео да нам званично то и каже. Према њиховим речима, лепо је што ће деца имати простор за игру који до сада није постојао и да није тачно да даца неће имати где да се играју.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa