Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Да не будемо побегуље, већ борци
ПРЕДСЕДНИК НОВЕ СТРАНКЕ ЗОРАН ЖИВКОВИЋ

Да не будемо побегуље, већ борци

Одлуку о изласку на изборе донећемо после расписивања, али према тренутном стању ствари - излазимо. Зеленовића треба подржати и помоћи му тако што ћемо изаћи у свим местима
Председник Нове странке Зоран Живковић каже у разговору за ”Глас Подриња” да ће та странка одлуку о изласку на изборе донети 24 сата по расписивању локалних, покрајинских и парламентарних избора.
Према његовим речима, ради се о пракси које се та странка придржава од оснивања.
- Ко зна, можда Александар Вучић буде расписао и председничке изборе, и зато ћемо сачекати расписивање избора. Моја процена је да ће избори бити расписани између 2. и 6. марта за 26. април и ми ћемо у року од 24 сата после тога донети одлуку. Како сада стоји ствари, ни ја, ни колеге из НС, нити органи странке, не разумемо шта значи бојкот. Не да не разумемо зато што нам недостаје интелигенције, већ да радимо на дан избора, сутрадан, седам дана, месец дана касније. Нико ми није дао никакав одговор - каже Живковић.
Према његовим речима, иако формална одлука још није донета, НС ће донети одлуку да изађе на изборе.
- Очекујемо да се још нешто, од онога што је обећано и што није много, промени у односу на оно што смо имали пре шест месеци. То је чиста козметика, али очекујемо. Неке телевизије су почеле да зову некога из опозиције. Власник и уредник Пинка су ме звали у последњих осам месеци пет пута да будем гост. Рекао сам да нећу, и да никада нећу отићи на Пинк. То је контаминирано подручје које не може да се поправи. Исто мислим и за Хепи телевизију. Ако РТС направи неки напредак тако да можемо да пошаљемо своју поруку грађанима Србије, ако се то деси преко РТВ, наравно Н1 и Нове С, па можда и О2 и Прва, не треба пропустити прилику да људима поручимо шта је наша замерка за стање у држави, ко је крив, и шта ми нудимо као решење - истиче Живковић.
Он је један од креатора и потписника Споразума са народом.
- Споразум када је потписан био је спреман за евентуалне ванредне изборе марта 2019. године. У њему постоји анализа постојећег стања коју ја потписујем и дан данас. Питање је да ли бојкотовати или се борити. Ја ту дилему не разумем, и питао сам колеге да ли они разумеју да се не изађе на изборе. На који начин ћемо да натерамо Вучића да за шест или девет месеци створи услове да избори буду добри. Нико ми није рекао, а имали смо 50 састанака - додаје наш саговорник.
Када је реч о Шапцу, Живковић каже да не само да градоначелник Небојша Зеленовић треба да изађе на локалне изборе, већ мора да добије подршку свих колега.
- Тешко да смо Зеленовић и ја истомишљеници у свему, али смо на истој страни. То да му неко замера да изађе на локалне изборе у граду који му је дао поверење који јесте оаза поред Параћина, то је бесмислено. Он треба да добије помоћ. Највећа помоћ ће му бити да изађе на 50, 60, 150 места и да се мангупи са џиповима појављују у свим тим местима. Увек је у Србији било више здравих и поштених људи, него те ђубради, посебно тих у црном. И на тај начин треба да покажемо нашу решеност, одлучност и храброст да победимо тај режим. Наравно да Зеленовић и сви они који чине владајућу коалицију у Шапцу треба да изађу на те изборе. Наш посао је да им помогнемо тако што ћемо то исто да урадимо свуда по Србији. Бојкот никада нигде није донео ништа. Очекивања да ће можда то први пут сада да се деси, нису реална истиче Живковић.
Он подсећа да су услови за изборе 1996. године били у најмању руку исти, ако не и гори, с обзиром да није било независних медија, а да је комплетна опозиција учествовала на њима и борила се.
- Имали смо тада већински систем на локалу и победили у свим већим градовима у Србији. Тада су грађани знали ко је њихов одборник. У програму НС од оснивање стоји да се локални избори морају организовати по већинском систему, а парламентарни по комбинованом. Нас има више и не треба да будемо побегуље, већ да будемо борци - наглашава лидер НС.
Годину дана касније, демократска странка чији је Живковић тада био заменик, одлучила се да бојкотује изборе. По њему, била је то велика грешка.
Бојкот избора 1997. године је велика грешака свих нас - Зорана Ђинђића, мене као његовог заменика и свих нас из ДС. Реално ми смо те изборе бојкотовали да не бисмо подржали Вука Драшковића за председничког кандидата. И наравно да смо погрешили. После тог бојкота, није Милошевић пао, него је било бомбардовање, убијен је Славко Ћурувија, Иван Стамболић. Изашли смо на изборе септембра 2000. године иако нам је цео свет говорио да не излазимо на изборе, јер ће Милошевић да поново покраде. Убедили су Мила Ђукановић да он не изађе на те савезне изборе. И победили смо - подсећа Живковић.

Две колоне
Председник НС сматра да је уместо бојкота требало изаћи на изборе у две колоне. Једна би била проевропска, а друга она која више кокетира са Москвом.
- То би биле две паралелне листе, које иду ка истом противнику, које нису супротстављене, и сигурно пребацују десет посто обе. Тиме ми не побеђујемо Вучића јер се у Србији власт мења на председничким изборима, али имамо 60 - 70 озбиљних посланика који се сваког дана боре и стварамо озбиљну ситуацију за председничке изборе 2022. године. Мислим да још има времена да колеге промене мишљење, да схвате реалност, да превазиђу погрешне разлоге због чега су се одлучили за бојкот и да изађу на предстојеће изборе - каже Живковић.


Неки су се захваљивали Вучићу
Према његовим речима, у делу опозиције која се залаже за бојкот постоје три групе људи.
- Неки су за бојкот зато што се оправдано плаше своје снаге и пораза. Друга група су људи који имају најбоље намере, несумњиво. Неки од њих су акадмици, из интелектуалног врха ове државе и експерти, али немају појма са политичким занатом и онда из најбољих намера доносе погрешне закључке. И трећа група, најопаснија, су они који су у дилу са Вучићем, који су свесно или несвесно учествовали у крерању СНС и њеном јачању, а да будем и груб - у довођењу на власт те странке својим нечињењем. Који су били сарадници Вучића, било као спортски функционери, било као председници света, тада нису имали ружну реч за ову власт - истиче Живковић.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa