Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Игра и гаји паунове
МИЛОШ КОКАНОВИЋ ИЗ КЛЕЊА У МАЧВИ

Игра и гаји паунове

Љубав побеђује у оба случаја. Са Фолклорним ансамблом “Ђидо” из Богатића пропутовао пола света, а шаренило народних ношњи у колу подсећа на несвакидашње боје пауновог перја. Најскупљи пар плавих достиже 700 еура
Живот је учинио чудним љубави, жеље и хтења Милоша Кокановића, младића из Клења у Мачви, који се приликом животног опредељења није много двоумио. Остао је да своју срећу и срећу породице ( супруга Катарина из оближњег Бановог Поља и ћерка Калина) тражи на дедином имању у селу. Мајка је отишла у Београд, отац у Финску.
Милош је фолклором почео да се бави од своје седме године. Наступао је у сеоском КУД, касније у шабачкој “Чивији”, а највише времена провео је као члан Фолклорног ансамбла “Ђидо” из Богатића о чему сведоче дипломе, освојене на бројним наступима али и богато искуство и сазнање чега се радо присећа у разним приликама. И данас је члан “Ђида” али и уметнички руководилац више сеоских фолклора.
С друге стране никако не запоставља своју другу младалачку љубав према одгајању домаћих пернатих животиња. Од свих највише га инспиришу паунови, а први пар ових рајских птица набавио је пре седам-осам година од колеге Драгана Лукића из оближњег Ноћаја са којим и данас интензивно сарађује.
Милош тренутно гаји двадесетак паунова. Наглашава да нису захтевни. Хране се свим, чиме и остала живина. Највише им смета промаја. Има их више врста, односно боја. Цена се креће по пару од 250 до чак 700 евра. Најскупљи су плави. Посебно су лепи лети кад рашире репове и елегантно се шетају по дворишту. У томе су тврди наш саговорник и основне чари ових рајских птица. Осим домаћих. Од Милоша, највише их купују у Македонији и Црној Гори. Са продајом и наплатом нема проблема.
Запажени су, истиче били његови наступи са овим прелепим животињама на више сајмова у Панчеву и тамошњој Пољопривредној школи “Јосип Панчић”.
Милош још гаји гуске, ћурке и украсне кокошке. Некад му се више исплати да продаје њихова јаја.
Обрађује три хектара земље, а највише сеје кукуруз и пшеницу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa