Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Марија, волим те
Сурова реалност и вечна нада - роман првенац Душана Макевића

Марија, волим те

Богата машта, истините приче, лично искуство често су иницијални подстицај и инспирација за писање. Сегменти проживљеног, мисли, снови Душана Макевића, младог Шапчанина добили су форму у недавно објављеном роману првенцу.

- Писање ме чини срећним. Када своје мисли, идеје преточите у књигу, а потом је видите у библиотеци, нешто је неописиво. То је траг и историја која остаје после вас. Одлагао сам почетак рада на свом роману првенцу, али сам у једном тренутку схватио да је право време да ставим мисли на папир. Вероватно је то део одрастања и процеса кроз које сам пролазио. Вечна инспирација свим књижевницима су жене, односно девојке, њихове приче, погледи на свет. Тако је било и у мом случају - каже аутор књиге „Марија, волим те“.

Љубав према писаној речи прво исказао је кроз стихове и риме, а затим је уследио и први роман. Романтичног назива, али неочекиваног садржаја.

-Роман није класичан. То се може уочити на први поглед, од формата до садржине. Приче се прожимају и на самом крају чине целину. Покушао сам да лик Саре представим што аутентичније, писан је у првом лицу како би читалац могао лакше да се идентификује и осети оно што је она проживела. Базиран је на истинитом догађају, уз мање измене. Свака девојка може бити Сара, и може доживети слично - појашњава аутор. Иако не желимо да откријемо заплет животне драме скривене између корица књиге „Марија, волим те“ наш саговорник истиче да је захтевна читалачка публика дала позитивну оцену.

-Реакције су више него добре. Морам да признам да сам пријатно изненађен. Углавном девојке читају, а садржај веома емотивно утиче на њих. Одлазак од куће у другу средину је тежак за младо биће, посебно када се нађе у великом граду и непознатој средини где немају сви добре и искрене намере.

Наслов књиге није инспирисан, нити посвећен некој од некадашњих љубави. Душан се нада да ће име Марија понети будућа, највећа животна срећа, ћерка.

-Иако ће многи помислити да је књига посвета некој девојци, није. Одувек ми се свиђало то име и ако будем имао девојчицу биће Марија, а ту је и Сара. Планирам представу која ће бити базирана на причи о Сари. У току је рад на сценарију. Надам се да ћу остварити своју идеју и да ће представа ускоро бити завршена.
„Ветар у леђа“ Душану дали су пријатељи који су препознали његов уметнички сензибилитет и помогли да допре до љубитеља писане речи.

-Имао сам безрезервну подршку друга Уроша Тимића. Он је био уз мене од почека и он је заслужан што је роман угледао светлост дана. Побринуо се за лектуру, штампу, корице и све неопходно. Осим њега ту су и Мода бенд, Ауто-перионица, Кафана Мали Париз, ресторан Дивино. Они су ми пренели љубав према уметности и подстакли ме да се упустим у овај подухват.

Промоција романа „Марија, волим те“, Душана Макевиће заказана је за 27. фебруар од 18 часова у Културном центру у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa