Инфо

20. фебруар 2020.20. феб 2020.
Настављач породичне традиције
МИЛАН ЛУКИЋ ВИРТУОЗ НА ХАРМОНИЦИ

Настављач породичне традиције


Отац, стриц, брат и ујак су му хармоникаши. Своје знање несебично дели у својој школи хармонике
Виртуоз на хармоници Милан Лукић рођени је Шапчанин. Својим даром, талентом и љубављу према овом инструменту истакао се на домаћој и јавној сцени. Таленат за музику имао је од кога да наследи јер су му отац, стриц, ујак и брат хармоникаши.
-Од најранијег детињства у контакту сам са хармоником. Када сам имао три године добио сам на поклон малу црвену хармонику од које се нисам раздвајао. Прве музичке кораке научио сам од мог оца. То ме је повукло да упишем и завршим основну и средњу музичку школу. Да бих проширио своје музичке видике упоредо са овом школом био сам ученик код чувеног Љубише Павковића, који је у то време био шеф Народног оркестра РТС-а. Он је био мој узор. Поред тога наставио сам самостално да се усавршавам, истраживајући разне стилове и жанрове да бих надоградио своје знање. Највише сам радио на техници извођења на клавирској хармоници и тако успео да изградим сопствени стил. Компоновао сам својих пар кола, снимио их и објавио на јутјубу – каже наш саговорник на почетку разговора.
Као млад почео је активно да свира и ради у оркестру са оцем и братом, Добитник је многобројних награда међу којима су прве везане за класичну музику у Музичкој школи „Михајило Вукдраговић“ у Шапцу. Освојио је више пута друго место на Републичком такмичењу за Прву хармонику Југославије - Сокобања. Једна од најзначајнијих награда је из 2003. године када је освојио прво место у такмичењу за Прву хармонику Србије. Са шеснаест година успео је да се издигне у сами врх и оствари сарадњу са најпознатијим шабачким музичарима тог времена. Убрзо ( 2007. године) постаје члан Грандовог орекестра Микице Куртовића. Пратио је многе естрадне певаче на њиховим наступима. Између осталог Снежану Бабић, Љубишу Стојановића (Луиса), Љубу Аличића и Драгану Мирковић.
Осим свирке данас стечено знање другима дели у својој естрадној школи.
-У нашој земљи је народна музика неправедно запоставњена. Деца која иду у музичку школу нису у могућности да науче нашу музику, као и музику целог Балкана у шта спада босанска, македонска, влашка, бугарска и румунска. Тај програм се не учи у школама. Отворио сам приватну школу хармонике, како би деца из околине имала прилику да науче то што желе. За сада имам око петнестак ученика разних узраста. Чланови су већином деца али и „зрели“ музичари. Поред практичног учим их и теоријски део. Тренутно имам једног ученика који је одбранио магистратуру у Русији. Он савршено свира класичну музику за шта се и школовао – истиче Милан и наставља:
-Мој ученик, Милан Симић освојио је прво место на Републиком такмичењу у категорији пионира 2006. године у Јагодини. Такође, још један од ученика освојио је друго место 2017. године у категорији јуниора у Јагодини. Децу је потребно што раније укључити у свет музике. Тад се и слух развија, а дете од малена стиче способности које су му неопходне за успех у овом послу – закључује свој разговор за „Глас Подриња“ Милан Лукић.
М.Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa