Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
Док је света биће и лека
У СУБОТУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН РЕТКИХ БОЛЕСТИ

Док је света биће и лека

Последњи дан фебруара обележава се као Међународни дан ретких болести, са циљем да подсети јавност да међу нама живе особе са ретким болестима, које се свакодневно суочавају са великим изазовима. Ретка болест подразумева сваку болест која се јавља код највише 1 од 2.000 грађана. Према подацима којима располаже НОРБС (Национална организација за ретке болести), постоји између 6.000 и 7.000 ретких болести.
Удружење ДА БУДЕМО СВИ ЈЕДНАКИ обележиће 29. фебруар у знак подршке особама са ретким болестима. У суботу, на Тргу шабачких жртава, од 12 до 14 часова, одржаће се радионица и програм за децу, која ће симболично бити исцртана по образима и шакама у плавој, зеленој и розе боји.
Организатор обележавања Међународног дана ретких болести у Шапцу је Мина Мијаиловић, потпредседник Удружења.
- Као мајка детета са ретким обољењем , сматрам да је јако важно да обележимо овај дан да бисмо подигли свест другим људима да постоји неко ко је другачији. И да га не би требало одбацити. Ми, родитељи деце са посебним потребама, имамо мало другачији свет, који би требало разумети, не у потпуности, али довољно да наша деца буду прихваћена као и сва друга.
Мина је мајка трогодишњег Луке који болује од аномалије крвних судова на мозгу. Пред прву операцију у Турској писали смо о овом храбром дечаку у тексту насловљеном „Другачији од других.“ Тада су Шапчани организовали хуманитарне акције како би породици омогућили боравак у Инстанбулу.
- Када сам сазнала да моје дете има ретко обољење, нисам имала времена за сузе и бол. Одмах сам почела да тражим нешто што не постоји, а то је лек. Иако знам да лека нема, поред највеће љубави коју сам родила и свакодневне борбе са разним здравственим компликацијама, обећала сам сину и себи да
ме ништа неће сломити и да ћу се свим силама борити да има квалитетно детињство. Док је света, биће и лека. Сваки дан је нова победа. Родитељима који пролазе кроз сличне ситуације, желим да пружим подршку, храброст и самопоуздање. Лаганим кораком, за боље сутра, за њихов осмех, за анђеле који нису свесни са чиме се суочавају, а имају невероватну снагу и храброст. Дођите, подржите нас. Јер, НИСМО НЕВИДЉИВИ.
Манифестацију ће подржати НОРБС - Национална организација за ретке болести.

ПОЛА МИЛИОНА ОБОЛЕЛИХ У СРБИЈИ
Према процени Европске Комисије, 6% до 8% популације има неку ретку болест. У Србији, процењује се, око пола 500.000 грађана живи са ретком болешћу.


ДЕЦА СА ИСТИМ ПОТРЕБАМА
Удружење Да будемо сви једнаки позива читаоце нашег листа да им се придруже у обележавању Међународног дана ретких болести, у суботу, од 12 до 14 часова, на Тргу шабачких жртава.
- Уколико сте у могућности, дођите са децом да вашим присуством подржите обележавање овог дана, да бисмо, као хумани људи, подигли свест о томе да деца која су другачија имају иста права као и сва друга. Пре свега, на квалитетан живот.


КАРАКТЕРИСТИКЕ РЕТКИХ БОЛЕСТИ
80% ретких болести су генетског порекла; остале су последица инфекција, алергија, утицаја фактора животне средине, или су дегенеративне и пролиферативне. Код 50% особа са ретким болестима, први симптоми болести јављају се већ на рођењу или у раном детињству; 30% деце са ретком болешћу живи мање од 5 година. за више од 95% ретких болести не постоји никаква регистрована терапија; најчешћа последица ретких болести је трајни инвалидитет.
Упркос међусобној различитости, особе са ретким болестима и њихове породице суочавају се са истим бројним тешкоћама које проистичу из реткости:
недоступност дијагнозе или вишегодишње трагање за дијагнозом; недостатак информација о самој болести, где добити помоћ, укључујући и недостатак квалификованих стручњака; непостојање научних истраживања, непостојање лекова и одговарајућих медицинских помагала; висока цена постојећих лекова и лечења доводи до сиромаштва породице и смањења доступности лечења.
Социјалне последице су стигматизација, изолација, дискриминација, смањење професионалних могућности; недостатак квалитетне здравствене заштите: искљученост из здравствене заштите, чак и када је постављена исправна дијагноза; неједнакост: наилазак на административне препреке у покушајима лечења или остваривања права из домена социјалне заштите.
M.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa