Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
Мачва као Холандија
Амбасадор Краљевине Холандије у Шапцу

Мачва као Холандија

Прва посета амбасадора Краљевине Холандије Шапцу. Блиска економска сарадња. Инвестиције у пољопривреду и хортикултуру
Амбасадор Краљевине Холандије Хилес Бесхор Плух са делегацијом боравио је у једнодневној у посети Шапцу. У градској кући уприличен је састанак, а домаћин је био градоначелник Небојша Зеленовић са сарадницима.
Током сусрета презентовани гостима су привредни и економски потенцијали, пројекат Савапарк, као и културна политика града.
-Желео бих да се захвалим градоначелнику Зеленовићу и драгим људима Шапца на топлој добродошлици. Веома сам се радовао што ћу имати прилику да посетим град. Морам рећи да ме долина Мачве у којој се налази Шабац веома подсећа на Холандију и осећам као код куће. Али то није једино што нас повезује, јер и Шабац има дугу традицију када је трговина у питању и представља трговинско чвориште - баш као и ми. Можда су због тога град и ова регија толико популарни код холандских инвеститора - рекао је амбасадор Хилес Бесхор Плух и додао да је економска сарадња између две земље интензивна.
Краљевина Холандија је заинтересована да кроз инвестиције унапређује, модернизује пољопривреду и хортикултуру у Србији.
-Неколико Холандских компанија послује у Шапцу и околини. Такође је велики број српских пољопривредних фирми које блиско сарађују са својим пословним партнерима из Холандије. Произвођачи цвећа и садног материјала су само неке од њих. Имао сам задовољство да посетим Липолист и Расадник Топаловић. То је једно импресивно породично предузеће које функционише и ради већ 65 година и шире је познато као једно од најбољих расадника за цвеће. Они такође веома блиско сарађују са холандским произвођачима цвећа. Холандија је заинтересована да заједно са локалним партнерима ради на унапређењу и модернизацији пољопривредне и хортикултуре у Србији. Ово може помоћи српским произвођачима да повећају своју конкурентност на све захтевнијем међународном тржишту. Оваква сарадња је добродошла за предузетнике из обе земље - појашњава дипломатски представник Њ. Е. Плух.
Спона између Србије и Холандије јесте економска сарадња, али и културна размена истакао је амбасадор Хилес Бесхор Плух и изразио жељу да посети Шабац у време Чивијаде како би искусио дух града.
-Морам споменути и неке неочекиване везе између Србије и Краљевине Холандије. Чуо сам да је музички бенд са холандског карипског острва Куракао учествовао на шабачкој Чивијади. Надам се да ћу имати прилику да осетим и искусим атмосферу чувеног шабачког карневала. Још један пут желим да се захвалим градоначелнику Зеленовићу на добродошлици и гостопримству али и на гостопримству које је град Шабац пружио многим холандским компанијама. То је сарадња која чини нашу везу посебно.
Градоначелник Небојша Зеленовић истиче да је град отворен за сарадњу и изградњу добрих, пријатељских и пословних односа.
-У позитивном окружењу инвестиције се развијају, а самим тим идеје заједништва, поверења доприносе да наши градови напредују. Имамо добре холандске компаније у Шапцу, а најављено је да ће их бити још, што ме као градоначелника радује. Важно је да инвеститори знају како могу да послују у граду и та сигурност је оно што их привлачи. Уверен сам да ће у будућности бити још прилике да разговарамо - закључио је градоначелник.
M. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa